Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica obišla zadarske otoke

07.04.2016.

18:37

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović počela je treći radni dan u Zadarskoj županiji posjetom otoku Molatu. Obišla je predsjednica još i Ist, Premudu, Silbu i Olib.

Cijelo mjesto, nijh 6o-ak, na rivi dočekalo je predsjednicu. Da je svijet mali, pokazalo se još jednom jer je predsjednica srela susjeda iz Rijeke. Nakon ugodnog ćaskanja govorilo se i o problemima.

Voda, voda je osnovno pitanje života ovdje. Ako nema vode nema ništa. - žali se Ivica Ćurko s Molata.

Nakon Molata Ist. Otok koji nikada do sada nije posjetio niti jedan predsjednik, čak ni onaj iz bivše države. Otok na kojemu se posljednje vjenčanje i krštenje dogodilo prije točno 20 godina.

Otoci naši izumiru. - kaže Denis Sindičić s Ista.

Napušteni i zaboravlljeni objekti bivše JNA velik su problem i posebno ljute predsjednicu. Kriv je smatra, DUDI.

To je sramota, propada urušva se krov, potupno je neodržavano , netko za to mora odgovarati. ako upravljate imovinom onda morat njome uprvaljati. Ako niste u stanju odnda predsjete lokalnoj upravi i smopuravi ili dajte u koncesiju. - izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ovako su predsjednicu dočekali na Premudi. Među oduševljenim otočanima i 11omjesečna Zara. Jedina beba na otoku. A i ona je tu tek povremeno.

Nama je ovdje ljepše, ali je teže. Voljeli bi se vratiti. - kaže Marija Bilan s Premude.

Mnogi bi se vratili. Kada bi otoci bili brže i jeftinije povezani s kopnom, kada bi se riješilo pitanje vodoopskrbe i konačno počelo ulagati u razvojene projekte na otoku. Jer od mora i sunca otoci žive jedva dva mjeseca godišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.