Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica prije odlaska odlikovala zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

17.02.2020.

13:07

Autor: Radio Zadar

Predsjednica prije odlaska odlikovala zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

Predsjednica prije odlaska odlikovala zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

Foto: - / -

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je u petak na Pantovčaku, Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije.

Predajući odlikovanje nadbiskupu Puljiću, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je da je ono znak priznanja naporaima koje Crkva čini u ostvarenju zajedništva hrvatskog naroda u domovini i svijetu, kao i širenja optimizma i vjere u snagu i ljubav naših ljudi prema Domovini.

Predsjednica je zahvalila nadbiskupu Puljiću za sve čime je doprinjeo ugledu i časti Republike Hrvatske, kao i u njegovanju dobrih i korektnih odnosa hrvatskog društva i vjerskih zajednica, te osobito za aktivnosti Crkve u Hrvata u kulturnom i humanitarnom području i djelovanju.

Primajući odlikovanje, nadbiskup Puljić zahvalio je Predsjednici RH što je tijekom svoga mandata u ozračje politike, koja je često bila kontaminirana muškom agresivnošću, unosila duh ženstvenosti i uljudbenog ponašanja te promicala društveni dijalog i konsenzus kad god je bilo potrebno i moguće. Nadbiskup je pohvalio ideju Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske države kroz „Inicijativu triju mora“ koju je Kitarović pokrenula s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Velered kralja Dmitra Zvonimira slentom i Danicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima četvrto mjesto po važnome slijedu u redoslijedu hrvatskih odlikovanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.