Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica Republike u bazi u Zemuniku

10.08.2016.

11:08

Autor: VŠetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljanju 5 novih helikoptera Kiowa Warrior u Zemuniku danas je nazočila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović kazavši kako Hrvatska ovim helikopterima želi podignuti gotovost svojih zračnih snaga na višu razinu.

Predstavljanju novih helikoptera prisustovali su ministar obrane Josip Buljević i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos, rekao je Josip Buljević.

           Opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva korak je učinjen uz pomoć američkog strateškog saveznika. Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, te dodala, sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog zrakoplovstva. Dolazak helikoptera u Republiku Hrvatsku dokaz je da je i u vremenima financijske oskudice moguće raditi na modernizaciji.

U vojarni Zemunik danas je predstavljeno 5 novih helikoptera Kiowa Warrior u sastavu oružanih snaga. Riječ je o američkim izvidničko-borbenim helikopterima , koji će djelovati u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

OH-58D Kiowa Warrior - riječ je o helikopterima iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Projekt obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015., od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja 2016.

 

Iz vojarne u Zemuniku za Vijesti Radio Zadra u 11 sati javio se Vladimir Šetka: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.