Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica: Za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka

22.01.2018.

16:22

Autor: Božidar Kolega

Predsjednica: Za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka

Predsjednica: Za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka

Foto: - / -

Akcija Maslenica, ali i druge akcije i operacije tijekom Domovinskog rata podsjećaju nas da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve - istaknula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U Zadru danas središnje obilježavanje vojno-redarstvene operacije Maslenica kojom je spojen sjever i jug Hrvatske. Obilježavanju je nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.  

Operacija Maslenica, ali i druge akcije i operacije tijekom Domovinskog rata, svjedočanstvo su domoljublja, hrabrosti i moralnih vrlina hrvatskog čovjeka – istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

One nas podsjećaju da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve.

Bila je to prekretnica Domovinskog rata, akcija kojom je ponovno spojen sjever i jug Hrvatske – kazao je potpredsjednik Vlade i izaslanik premijera Plenkovića, ministar obrane Damir Krstičević:

Da smo pokazali da je Hrvatska vojska već '93.- na tom i organizacijskom i kroz opremu stupnju da može izvesti tako složenu vojnu operaciju. Pokazali smo i svijetu da smo u stanju i sami osloboditi i prostore koji su bili okupirani i to se kasnije i dogodilo.  

Život je u akciji izgubilo 127 branitelja – podsjetio je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić:

Postoji li dovoljno toplih i pravih riječi kojima im možemo iskazati našu zahvalnost. Za njih koji su dali sebe za našu Domovinu , za svoj narod, i za naše bolje sutra, uvijek možemo i moramo dati više.

Ne smije se zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor nego potreba naglasio je umirovljeni general Ante Gotovine:

Pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu. Za sve ljude koji žive tu, neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Zato Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti.

A u taj temelj svoje živote i svoju krv ugradili su brojni branitelji. Njima u čast, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na zadarskom Gradskom groblju te pred Spomenikom svim poginulim braniteljima zadarskog područja. Stoga, sjećanja na te dane ispunjena su i ponosom i tugom.  

Zadarskim ulicama održan je i veličanstveni mimohod s čak 188 ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica.   

U sklopu obilježavanja na zadarskom Sveučilištu održava se i znanstveni kolokvij o vojno-redarstvenoj akciji Maslenica kao prijelomnici obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.