Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednik Bugarske posjetio bazu u Zemuniku

24.07.2019.

15:48

Autor: MORH - HRT Radio Zadar

foto: HRZ/Marinko Karačić

foto: HRZ/Marinko Karačić

Foto: - / -

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev posjetio je 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Evo priopćenja:

 

Službenom posjetu nazočili su savjetnici Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener te za vanjsku i europsku politiku Sebastian Rogač, načelnik stožera HRZ-a brigadir Michael Križanec, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Tom prigodom, bugarskom predsjedniku predstavljen je rad Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) u kojemu je, uz Hrvatsku, Mađarsku i Sloveniju, članica i Republika Bugarska.

S dinamikom, aktivnostima i ciljevima središta bugarskog je predsjednika upoznao zamjenik direktora MSAP-a ujedno i pripadnik mađarskih oružanih snaga pukovnik Peter Simon.

Direktor ovog središta koje djeluje u vojarni u Zemuniku pukovnik Tomislav Pušnik istaknuo je kako će središte planirati  i provoditi obuku međunarodnih helikopterskih posada te njihovu integraciju s timovima specijalnih snaga za planiranje i provedbu specijalnih operacija, a početak obuke prve skupine instruktora očekuje se krajem ove godine. „Vojarna u Zemuniku i zemljopisno okruženje u kojem se nalazi, osigurava idealne uvjete za sve oblike obuke specijalnih zračnih snaga te vjerujem kako ćemo zajedničkim radom doprinijeti izgradnji zajedničkih standarda, interoperabilnosti te jačanju nacionalnih obrambenih sposobnosti zemalja sudionica  MSAP-a“, poručio je pukovnik Pušnik.

U sklopu posjeta bugarski je predsjednik obišao i prostorije akrobatske grupe „Krila Oluje“, a zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša predstavio je misije i  tehničku opremljenost baze u Zemuniku. Kako je bugarski predsjednik prije  preuzimanja ove dužnosti bio vojni pilot s posebnim je interesom pratio i demo nastup aviona Pilatus PC-9M u izvedbi pilota bojnika Nina Perovića.

Na kraju boravka u Zemuniku, Radev se zahvalio na organizaciji posjeta te istaknuo kako mu je iznimno drago što je posjetio hrvatsku zrakoplovnu bazu koja je i sjedište Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.