Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Gabričević u Zadru

10.12.2021.

13:07

Autor: Radio Zadar

Osnivačka skupština u Zadru

Osnivačka skupština u Zadru

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

S prosječnim mirovinama od 2850 kuna hrvatski umirovljenici žive na rubu siromaštva pa ćemo se u Saboru boriti za izmjenu zakona koji regulira obiteljske mirovine - kazao je danas u Zadru predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević.


Nakon godine dana stanke naime, od danas je ponovno aktivna županijska organizacija ove stranke. Na Osnivačkoj skupštini Grabičević je ukazao na prioritete u radu pa na prvo mjesto stavlja obiteljske mirovine. Prijedlog izmjena Zakona uskoro izlazi u javnost, dodaje: 

Naš je stav da pored svoje mirovine, umirovljenik prima i 50 % mirovine svog preminulog bračnog druga. Na taj način bi veliki broj umirovljenika izašao iz zone siromaštva - kazao je Gabričević.

Uz to, stranka uskoro namjerava u saboru pokrenuti i postupak osnivanja ureda pravobranitelja za umirovljenike : Poslije djece i mladih to je najranjivija skupina, oni imaju svog pravobranitelja pa bi bilo pošteno i da umirovljenici i starije osobe imaju svog i da svoje nedoumice, prava, pritužbe mogu rješavati preko njega. Mi se kao stranka susrećemo s nizom pitanja i problema koja nam umirovljenici postavljaju a koje bi zapravo trebala rješavati institucija za starije osobe i umirovljenike - tvrdi predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Gabričević.  

Javni institut puno bi uspješnije branio prava umirovljenika nego što mi to možemo kao stranka, poručio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u Zadru.


Radno predsjedništvo

Radno predsjedništvo

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

Veselko Gabričević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.