Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednik Josipović s poljoprivrednicima u Zadru

09.11.2013.

06:00

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Plodno tlo za razvoj - kako najbolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za ruralna područja Hrvatske", izviješće je UNDP-a koje će javnosti biti predstavljeno danas u Zadru. Najavljen je i dolazak hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, koji će obići i Seljačku tržnicu, te nekoliko uspješnih poljoprivrednih inicijativa u zadarskom zaleđu.

Izvješće je rezultat rada neovisnih stručnjaka te se bavi poteškoćama s kojima se susreću ruralni krajevi u Hrvatskoj te mogućnostima za poboljšanje njihova položaja nakon ulaska naše zemlje u Europsku uniju, koja članicama omogućava pristup specijaliziranim fondovima.

Prije predstavljanja izvješća Predsjednik Republike će posjetiti Seljačku tržnicu, pilot projekt Zadarske županije i UNDP-a, na kojoj će 24 proizvođača s sa zadarskoga područja izložiti svoje proizvode. Predsjednik države će obići i nekoliko uspješnih poljoprivrednih zadruga u zadarskom zaleđu. Riječ je o poljoprivrednim zadrugama Maraška iz Tinja i MasVin iz Polače. Prva je važan dobavljač višnje maraske za zadarsku tvrtku Marasku, a druga najveći ekološki uzgajivač vinove loze i maslina u Dalmaciji, te proizvođač nagrađivanog vina i maslinovog ulja, kao i svježih te sušenih smokava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.