Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj

18.10.2017.

12:13

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra u HNK Zadar započinje nova kazališna sezona s Brešanovim klasikom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u izvedbi HNK Mostar, te u režiji Ivana Lea Leme. Predstava je u pretplati i u slobodnoj prodaji.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, jedno od najboljih Brešanovih djela i ujedno jedno od najboljih djela suvremene hrvatske književnosti, ovjenčano brojnim nagradama za tekst i još brojnijim za uprizorenja u proteklih četrdeset i šest godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama, svakoj kazališnoj kući predstavlja svojevrsnu repertoarsku poslasticu. Radnja ove komedije smještena je u Dalmatinskoj zagori, u pedesete godine 20. stoljeća u vrijeme poslijeratne bijede i nastojanja komunističko-socijalističkog režima da sve više učvrsti svoju vlast i tako indoktrinira sve, pa i siromašne stanovnike izmišljenog sela Mrduše Donje.

Kako bi vlast prikazala “napredak”, politički glavni ljudi u selu odlučili su napraviti predstavu prema Shakespeareovom najpoznatijem djelu – “Hamletu”, ali budući da je to djelo intelektualno nedostižno neobrazovanim mještanima, seoski učitelj dobio je zadatak “prilagoditi” slavno djelo kako bi ga svi razumjeli. Istovremeno se među mještanima odvija prava drama, koja po mnogočemu nalikuje na radnju Hamleta. Ova groteskna tragikomedija izazvala je velike kontroverze s obzirom da ismijava totalitaristički sustav, ali je upravo zbog istog polučila veliki uspjeh.

Igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak i Zorislav Gali.

Ulaznice po cijeni od 60,00 kuna u prodaji su na blagajni HNK Zadar od 11 do 13h i od 18 do 20 sati. Na vrijeme osigurajte svoje mjesto u gledalištu kako zbog velikog interesa ne biste ostali bez svoje ulaznice!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.