Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstava Otočićići oživjela priče o mitskim bićima iz Sali

04.10.2016.

18:55

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom Kazalištu lutaka premijerno je izvedena predstava Otočićići. Oživjela je priče o mitskim bićima iz Sali na Dugom otoku, koje mnogi uspoređuju s hobitima.

Svako mjesto ima svoje legende i gotovo da nema djeteta koje nije čulo priče o neobičnim stvorenjima koja žive na mjestima koja bi, dakako, trebalo izbjegavati. U Salima su to Peteročići - mala bića s pet rogova. Na otoku su otkad je otoka, a u novoj predstavi zadarskih lutkara upozoravaju na devastaciju naših otoka i potrebu povratka prirodi i korijenima.

Govorimo kako smo izgubili svoj jezik. Svoj identitet polako gubimo. Ovo je priča kako treba čuvati. - ističe asistentica redateljice Milena Dundov.

S pomalo zaboravljenom otočnom čakavicom uspješno su se u koštac uhvatili novi član ansambla koji je stigao iz Osijeka, i redateljica predstave podrijetlom Argentinka.

Jedan veliki izazov, radilo se na tomu i snimke tog akcenta - to je dosta pomoglo. - kaže Dominik Karakašić, glumac Kazališta lutaka Zadar.

'Mala prefrigana čovičica, sve ovo čini da joj damo medicinu!'

Ako Slavonac može mogu i ja!/Ja sam inače iz Argentine, pa mi je hrvatski već teško ali jako sam ponosna da mogu ići u Zagreb i reći da znam neke riječi u saljski. - govori Renata Carola Gatica, redateljica predstave "Otočićići".

Jezične barijere nisu bile nikakav problem u ovoj predstavi. Poruka je svima jasna.

Moramo slušati naše none, moramo se družiti s naše none. moramo slušati naš otok i moramo to poštovati. - dodaje redateljica.

Otočićićićima zadarskih lutkara, baš kao i saljskim mitovima, zajamčen je dug život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.