Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljanje obljetničke monografije

20.03.2018.

07:25

Autor: HRT radio zadar

Predstavljanje obljetničke monografije

Predstavljanje obljetničke monografije

Foto: - / -

Predstavljanje reprezentativne publikacije koja na oko 350 stranica donosi povijest Odsjeka, radove i dosege njegovih djelatnika i polaznika bit će upriličeno u Svečanoj dvorani zadarskoga Sveučilišta s početkom u 18 sati.

Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru predstavlja obljetničku knjigu "60 GODINA ZADARSKE KROATISTIKE" Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.

Urednica, dr Helena Peričić, razdijelila je Monografiju u pet ciklusa - o Odsjeku, počecima djelovanja jezikoslovnih katedri, povijesti književnosti, zapise o studiranju bivših i sadašnjih studenata te književne radove bivših studenata, od kojih su neki tijekom godina stasali u ključna imena hrvatske književnosti i kulture, poput akademika Ivana Aralice i Luka Paljetka.

                      Monografija o 60 godina zadarske Kroatistike nije samo opis povijesti  jedne vrijedne institucije, nego i dobrodošao prilog za razumijevanje  svega onoga što je ona tijekom svih ovih godina značila u životu zadarske sredine i svekolike hrvatske nacionalne kulture (...) Kroatistika je bila  jedan od zaglavnih kamenova društvene prepoznatljivosti i nacionalne  relevantnosti, a svojim znanstvenim doprinosom umnogome je premašila okvire svoje sredine i nametnula se kao relevantan čimbenik nacionalne znanstvene izvrsnosti, istaknuo je u povodu objavljaivanja monografije prof. dr. sc. Ivan Bošković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.