Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen Europski tjedan mobilnosti

15.09.2016.

12:02

Autor: HRT centar Zadar / Grad Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove godine Grad Zadar se uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Program je danas predstavljen javnosti. A u programu Radio Zadra od 10 sati i 15 minuta od ovoga petka i mi ćemo vas podsjećati na važnost kretanja i potrebu ograničenja motoriziranog prometa.

U petak, 16. rujna 2016., na Narodnom trgu, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati održat će se Javnozdravstvena preventivna akcija – mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te edukacija građana. Aktivnost se provodi u sklopu Tjedna održive mobilnosti i povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, a akciju provodi Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije.

Organizatori Tjedna održive mobilnosti 2016. su Grad Zadar, Zadarska županija i EDIC-Informacijski centar Europe Direct Zadar

Nije slučajno da 7-odnevna manifestacija koja promiče kretanje, održive oblike prijevoza i sigurnost u prometu, započinje upravo zdravstvenom akcijom jer je kretanje iznimno važno i za odrasle i za djecu - podsjeća dr. Ljiljana Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.....

                Kod djece je kretanje iznimno važno zbog najmanje dva razloga. Važno je zbog pravinog psihofizičkog razvoja, te u sprječavanju pretilosti. Svi znamo koliko je u posljednje vrijeme pretilost u porastu. Dva su osnovna razloga razloga i kod odraslih. Jedan je očuvanje mišićno koštanog sustava, a također kretanje je odlična prevencija kako bismno spriječili povišeni krvni tlak, šećerne bolesti i kardiovaskularne bolesti, naglašava dr Balorda. 

INFO:

Biciklijada (nedjelja)-sudionici koji nemaju vlastiti bicikl, a željeli bi sudjelovati na biciklijadi, pozivaju se da  voze nextbike bicikl. 

Sve što je potrebno je da na email: info@nextbike.hrnajkasnije do 16.09.2016. do 16,00 sati pošalju svoje ime i prezime, mail adresu i broj mobitela te fotografiju prednje i stražnje strane osobne iskaznice. Nextbike sustav će ih registrirati i dodijeliti besplatnu godišnju članarinu. Budući je broj tako prijavljenih limitiran na 20, prvih 20 prijavitelja dobiti će mogućnost vožnje nextbike bicikle i besplatne članarine. Bicikle će ih na Trgu Petra Zoranića čekati neposredno prije starta.

Trasa biciklijade na http://edic-zadar.com/?p=2417

 

Škola bicikliranja 18+ (utorak) -pozivaju sesvi građani koji su zainteresirani za sudjelovanje da se prijave za besplatnu edukaciju prijavom na email: bicikliranje18@gmail.com ili slanjem SMS poruke na GSM 099 805 40 40 do subote 17. rujna 2016. Poželjno je doći na edukaciju s vlastitim biciklima budući će se nakon edukacije održati i trening pravilne vožnje na poligonu Auto škole Donat. Broj sudionika je ograničen (max 30 osoba).

------------------------------------------------------

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije održava od 2002. godine, svake godine od 16. do 22. rujna.

Održavanje manifestacije predstavlja polazište lokalnim vlastima, organizacijama i udrugama za osiguravanje slijedećih ciljeva:

-promicanje inicijativa za održivu urbanu mobilnost,
-podizanje svijesti o šteti koju sadašnji trendove urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života,
-uspostavu partnerstva s lokalnim dionicima,
-sudjelovanje u europskoj kampanji s drugim gradovima uz zajednički cilj i identitet,
-isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog prometa,
-uvođenje novih politika i trajnih mjera

Manifestacija je izrasla iz inicijative U gradu, bez mog automobila, pokrenute u Francuskoj 1998. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, vrlo brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti diljem Europe. Danas je Dan bez automobila, koji se održava 22. rujna, svojevrsna kulminacija „Europskog tjedna mobilnosti“ i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenom održivom kretanju. Ovogodišnji slogan manifestacije je Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo (Smart mobilitiy. Strong economy.)

Svake godine u manifestaciji sudjeluje više od 2000 europskih gradova, a Grad Zadar se, nakon uspješnog sudjelovanja 2009., 2014. i 2015. godine, i ove godine uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.