Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen Hrvatsko - ukrajinski rječnik, ima humanu notu, a autorima je pružio dodatnu snagu na taj tužan dan

22.09.2022.

10:34

Autor: Filip Buzov

predstavljen je Hrvatsko-ukrajinski rječnik

predstavljen je Hrvatsko-ukrajinski rječnik

Foto: Filip Buzov / /

Na zadarskom Sveučilištu sinoć je predstavljen Hrvatsko-ukrajinski rječnik koji na 890 stranica sadrži više od 25 tisuća natuknica, a tiskan je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture. Zadarskoj javnosti o rječniku je govorila jedna od autorica, Ljudmila Vasiljeva, uvažena kroatistica sa Nacionalnog Sveučilišta u Lavovu. Uz Ljudmilu Vasiljeva, tu su još autori Olga Tkačuk i Volodimir Čumak.

Više se puta zahvalila hrvatskom narodu na potpori koju su pružili Ukrajini u ovim teškim trenucima, uz uvjerenje kako će nas ovaj riječnik još više zbližiti. Samo u Zadarskoj županiji trenutno živi više od 1 600 Ukrajinaca, a neki su u potrazi za poslom stigli i prije rata.Neobično je sada u Lavovu, u gradu je jako puno izbjeglica, većina ljudi ipak nije htjela ići u inozemstvo, ostali su u Lavovu, osim toga teško je slušati te sirene, to utječe na psihu čovjeka, vi ne znate kamo će pucati, gdje će pogoditi raketa, ... Što se tiče knjige, jako sam vesela što imamo promociju u Zadru, evo nisam vjerovala da ćemo završiti taj posao, dogovorila sam se sa kolegom Volodimirom Čumakom da ćemo krenuti s radom na rječniku baš na 24. veljače kada je počeo rat, on je tada izrazio sumnju hoćemo li to sada uspjeti, no kako mi ne znamo raditi za vojsku ili pucati, rekli smo si, mi znamo pisati rječnike , idemo na posao .

Ljudmila Vasiljeva, kroatistica sa Nacionalnog Sveučilišta u Lavovu

Radovali smo Hrvatsko - ukrajinskom rječniku kao i onom Ukrajinsko - hrvatskom na kojem je radili profesorica Vasiljeva zbog struke, zbog popularizacije hrvatskog jezika i kroatistike, međutim danas Hrvatsko - ukrajinski rječnik ima dodanu vrijednost i to humanu, jer će nam svima poslužiti da ostvarimo što bolji kontakt s ljudima iz Ukrajine kojima je potrebna i pomoć i podrška.

Sanja Knežević, pročelnica Odjela za kroatistiku na zadarskom Sveučilištu

Tonske izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.