Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen novi član "Krila Oluje"

05.03.2019.

16:52

Autor: HRZ /Marinko Karačić

foto: HRZ/Marinko Karačić, Krila Oluje

foto: HRZ/Marinko Karačić, Krila Oluje

Foto: - / -

Natporučnik Marko Novković od danas je novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje", a letjet će na poziciji šestog vanjskog desnog pratitelja Letačku obuku završio je u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Obuka se odvijala po Programu obuke vojnih pilota "Krila Oluje".

Pilot Novković je nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018.

Tijekom obuke kroz tridesetak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Novković izvoditi u okviru programa nastupa „Krila Oluje" za sezonu 2019.

Natporučnik Novković najmlađi je član "Krila Oluje" u sadašnjoj postavi, a rođen je 1989. u Melbournu u Austarliji. Živi u Zadru, a diplomirao je 2013. godine, stekavši naziv inženjera aeronautike. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M, natporučnik Novković primio je od vođe "Krila Oluje" satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima "Krila Oluje" nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.


"Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu "Krila Oluje" i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima "Krila Oluje", kazao je Novković.

Naime, osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom  sastavu od šest pilota. Tako će uz vođu grupe satnika Darka Belančića ostatak tima činiti  prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić i prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić te repni pratitelj  bojnik Zvonimir Mravunac, dok je vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić, a vanjski desni pratitelj od danas je  natporučnik Marko Novković.

Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

"Krila Oluje" utemeljena  su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu VRO "Oluja", a  ukupno su ostvarili 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.