Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen sastav nove Vlade

20.07.2020.

17:54

Autor: hrt

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je sastav nove Vlade. Umjesto 20, imat će 16 ministarstava te 4 potpredsjednika. Uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi potpredsjednici su Tomo Medved i Boris Milošević iz SDSS-a.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a sastav nove vlade. Umjesto 20, imat će 16 ministarstava te 4 potpredsjednika. Uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi potpredsjednici su Tomo Medved i Boris Milošević iz SDSS-a.

Davor Božinović će nastaviti obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova, Zdravku Mariću ostaju financije, a Tomo Medved i dalje je ministar hrvatskih branitelja. Ministri koji su i prije obnašali svoje dužnosti i koji ostaju su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ministarstvo turizma i sporta preuzima Nikolina Brnjac, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša je Tomislav Ćorić.

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine vodit će Darko Horvat. Novi ministar obrane je Mario Banožić, a Ivan Malenica vodi objedinjena ministarstva uprave i pravosuđa. Spojili su se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva je Josip Aladrović. Ministrica Nina Obuljen Koržinek vodit će Ministarstvo kulture i medija.

Za predsjednika Sabora jednoglasno je podržan Gordan Jandroković, a za potpredsjednike Željko Reiner i Ante Sanader. Predsjednik Kluba HDZ-a bit će Branko Bačić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.