Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen udžbenik Podvodna arheologija dr. Gluščevića

21.01.2020.

19:54

Autor: Vladimir Šetka

Predstavljen udžbenik Podvodna arheologija dr. Gluščevića

Predstavljen udžbenik Podvodna arheologija dr. Gluščevića

Foto: - / -

Zadarskoj javnosti sinoć je predstavljen bogato ilustrirani udžbenik Podvodne arheologija, autora dr. Smiljana Gluščevića. Stvaranje udžbenika počelo je u okviru Erasmus programa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, te će svim zaljubljenicima u podvodnu arheologiju biti iznimno zanimljivo štivo.

Iako je materijal bio gotov prije desetak godina, objava je bila na čekanju, no napokon je knjiga ugledala svjetlo dana. Tada me zamolji prof. Leo Marušić, koji je to vodio, da sudjelujem, pa smo to i napravili. Odlazili smo i u Sloveniju i to je bilo gotovo negdje 2010. godine. Onda sam četiri godine, stjecajem okolnosti, bio ravnatelj Međunarodnoga centra za podvodnu arheologiju, pa je sve stalo na mrtvoj točki. Nakon toga sve je trebalo ispočetka pročitati, a u međuvremenu se dogodilo i novih stvari, pa je bilo gotovo prije nekih tri godine. Uslijedio je proces lektoriranja, recenziranja, prijeloma, da bi končano u srpnju prošle godine knjiga bila i tiskana, rekao nam je autor knjige. 

Osim što hvali grafičku obradu knjige, recenzent akademik Nenad Cambi, inače jedan od pionira hrvatske podvodne arheologije, dodaje kako je sadržaj izvrstan. Sadržaj je sjajan i čini jednu zaokruženu sintezu svega onoga što se u zadnje doba u podmorskoj ili podvodnoj arheologiji događalo, rekao akademik Cambi.   

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.