Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen "Zadar Bike Magic" projekt

07.12.2016.

16:22

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao rezultat Zadar Bike Magic projekta biciklistima koji dođu na destinaciju bit će dostupan tiskani materijal za navigaciju u obliku „bookleta“s detaljnim informacijama namijenjenim za odabir rute i planiranje vožnje. Postoje tri „bookleta“– cestovni, brdski te rekreacija i obitelj.

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije u Zadru su u hotelu Kolovare održana  6. i 7. prosinca tri edukacijska predavanja iz područja ciklo-turizma za predstavnike turističkih zajednica i  jedinica lokalne samouprave te privatne iznajmljivače prvog dana održavanja, a za predstavnike hotela, kampova, turističkih agencija i drugih pružatelja usluga u biciklizmu drugog dana održavanja seminara. Iz priopćenja županijske Turističke zajednice : 

 Osim što su obrađene generalne teme i termini ciklo-turizma, danas jednog od najbrže rastućih oblika turizma posebnih interesa,polaznicima, njih stotinu, prezentiran je projekt Zadar Bike Magic (ZBM). Polaznici su mogli doznati tko su turisti na biciklima, odakle dolaze, što ih motivira na dolazak te kako im u nadolazećim godinama prezentirati našu destinaciju i što sve nudimo za ovu skupinu turista koja bi trebala značajno povećati dolaske u pred i post sezoni. 

Projekt Zadar Bike Magic integralni je projekt razvoja županije kao ciklo-turističke destinacije te će u 2017. godini otvoriti po prvi puta vrata gostima biciklistima. Staze projektirane za Zadar Bike Magic su biciklistički atraktivne i uzimaju u obzir sve zakonitosti i podjele unutar biciklističke branše, a čine najveću mrežu biciklističkih ruta u Hrvatskoj.

Za projekt Zadar Bike Magic izrađeno je ukupno 96 biciklističkih staza podijeljenih u 3 grupe: Brdske (MTB) stazeCestovne (road) staze staza i Rekreacija i obitelj staza. Staze su klasificirane po fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti u lake, srednje i teške. Kao rezultat Zadar Bike Magic projekta biciklistima koji dođu na destinaciju bit će dostupan tiskani materijal za navigaciju u obliku „bookleta“s detaljnim informacijama namijenjenim za odabir rute i planiranje vožnje. Postoje tri „bookleta“– cestovni (ROAD), brdski (MTB) te rekreacija i obitelj (TREKKING AND FAMILY). Svaki sadrži preglednukartu koja obuhvaća cijelu županiju, podijeljenu na manja područja radi lakšeg snalaženja i koje služe odabiru područja bicikliranja, te pojedinačne karte kojom se biciklisti koriste nakon odabira željenog područja.

Sve informacije koje su dostupne u brošuri mogu se naći i na službenoj stranici Turističke zajednice Zadarske županije za biciklizam www.zadarbikemagic.com na kojoj se mogu preuzeti GPX file-ovi svih ruta, te i pojedinačne karte u PDF-formatu.

Izrađen je i Priručnik za sve koji se bave ili namjeravaju profesionalno baviti ciklo-turizmom, te Knjiga standarda za smještajne kapacitete i partnere pa se ovaj jedinstveni projekt nastavlja standardizacijom smještajnih kapaciteta i daljnjim edukacijama pružatelja uslužnih djelatnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.