Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljena knjiga „Okupacija duha: Ideološka indoktrinacija u Zadru od 1945. do 1955."

03.05.2022.

14:46

Autor: V.Š./Radio Zadar

Predstavljanje knjige prof. Begonje

Predstavljanje knjige prof. Begonje

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

„Okupacija duha: Ideološka indoktrinacija u Zadru od 1945. do 1955." autora Zlatka Begonje, danas je predstavljena Zadranima. Kako je rekao sam autor, knjiga govori o nametanju indoktrinacije poglavito nakon završetka Drugog svjetskog rata, te nakon raskida sa Sovjetskim savezom 1948. godine, kada pojačano dolazi do izražaja i kultura straha.

Izvanredni profesor Ante Bralić dao je uvodno širu sliku zbivanja u Zadru od početka 20. stoljeća do vremena o kojem se u knjizi govori. Spomenuo je razaranja grada, bijeg talijanskog stanovništva, oduzimanje imovine te represiju prema Katoličkoj crkvi. 


Njegov kolega, izvanredni profesor Mateo Bratanić istaknuo je kako je ulaskom partizana u grad provođena ideološka revolucionarna praksa:


Mateo Bratanić

Autor, profesor Zlatko Beganja, istaknuo je kako mu je motiv za pisanje knjige bila činjenica da smo ranije vidjeli samo lice ali ne i naličje komunističke vladavine:


Zlatko Begonja

Profesor Begonja dotaknuo se i današnje zgrade Doma županije u kojoj je do 1955. bio Državni arhiv, da bi potom bila dodijeljena jugoslavenskoj armiji. Citirao je što je napisano prilikom otvorenja Doma JNA:


Zlatko Begonja

S predstavljanja knjige

S predstavljanja knjige

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Knjiga obiluje arhivskom građom - posebno dokumentima s popisom likvidiranih, zatvorenih i proganjanih građana, ali i odlukama koje su potpisivali i njihovi progonitelji, od kojih su, kako kaže autor Begonja, neki i danas živi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.