Hrvatski radio

Radio Zadar

12:12 / 02.10.2020.

Autor: Anita Perica

Predstavljena knjiga "Ptice Ninske lagune"

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U Ninu je danas predstavljena knjiga "Ptice Ninske lagune" autora Gordana Lukača i Marije Dejanović u izdanju Turističke zajednice grada Nina, a uz financijsku podršku Zadarske županije.

Radi se o priručniku za očuvanje prirode i promatranje ptica namijenjenom edukaciji školske djece. Predstavljen je kao dio programa obilježavanja Europskog dana prebrojavanja ptica koji se već deset godina priređuje u Ninu, a povezan je s nagradom EDEN - Europska destinacija izvrsnosti. 

Nin je titulu europske destinacije izvrsnosti, EDEN destinacije, dobio 2010. što je pojačalo obvezu očuvanja okoliša i bioraznolikosti te razvoj održivog i odgovornog turizma na ninskom području. Kao rezultat toga nastao je i priručnik "Ptice Ninske lagune" namijenjen, ističe direktorica Turističke zajednice Nina Marija Dejanović – najmlađima:

       Osnovni cilj nam je bio preko školske djece, dakle, prvo edukacija njih, jer oni su budući ekološki orijentirani stanovnici i budući iznajmljivači, budući turistički radnici i kada naravno kroz takav proces, a već 10 godina imamo edukativna predavanja, izdali smo i prospekt o vlastelici prije par godina na hrvatskom i na engleskom jeziku, kada tako postupno educirate najmlađe oni su ti koji će sutra znati čuvati sve što je u našem okruženju…

Ninski zaljev i Ninska laguna iznimna su biološka vrijednost. Kad pogledamo cijelu istočnu obali Jadrana takvih je staništa vrlo malo - ističe bilog Vedran Lucić iz Udruge Biom. Kraljičina plaža ili Ninska solana, koju god lokaciju za promatranje odabrali nećete pogriješiti:

       Pa ovdje je u biti preko 220 vrsta dokumentirano što je iznimno puno, ako pogledamo kompletna Hrvatska je oko 400 vrsta zabilježenih tako da je ovdje, na ovako malom području, zabilježeno više od pola ukupne brojnosti ptica u Hrvatskoj. To je stvarno iznimno značajno…

Vlastelica je zaštitni znak Ninske lagune i njoj je u priručniku posvećeno više mjesta nego drugim vrstama ptica. Nakon nje su predstavljene lako prepoznatljive vrste pa tek one iz kategorije ugroženih. U priručniku je priložena i tablica s imenima ptica koje je na širem prostoru Nina promatrao ornitolog Gordan Lukač.

Dejanović i Lucić - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.