Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljena monografija o "otoku kapetana"

11.04.2013.

08:09

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je na zadarskom Sveučilištu predstavljena monografija "Otok Silba" koja je nastala na inicijativu Akademija znanosti i umjetnosti iz Hrvatske i Mađarske.

Jedna od urednica, Jasmina Mužinić iz hrvatskog Zavoda za ornitologiju ističe kako je sve započelo 2006. godine kada su odlučili istražiti otoke zadarskog arhipelaga, te zajedno sa znanstvenicima iz drugih područja, primjerice povijesti i kulture, objaviti najnovija saznanja, odnosno sve povezati u jednu cjelinu. Monografija je tako podijeljena na više poglavlja, a među autorima nalazi se i velik broj znanstvenika sa zadarskog Sveučilišta.

Unutar knjige smo to podijelili na tri poglavlja, dakle povijest, kultura, zatim na prirodoslovlje i onda na demografiju, turizam i zdravstvo, dakle nastojali smo obuhvatiti što je više moguće, svakako da još ima puno tema istražiti na Silbi, pogotovo na temu povijesti i pomorstva, to je bio otok kapetana tako romantično se još i danas zove - kazala je Mužinić.

Evo što je o svom radu na monografiji rekao Jenö J. Purger sa Sveučilišta u Pečuhu:

Mi smo htjeli da uz prirodoslovlje budu prisutni radovi iz drugih znanstvenih područja, naravno tu ima i povijesti, geografije, ima ples kao što vidite, ja sam radio sa gos. Jasminom Mužinić ptice, a istraživali smo i sisavce sa kolegama, npr, gnježđenje male čigre na otoku, to je strogo zaštićena vrsta i to je velika stvar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.