Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljena prva cjelovita monografija posvećena velikom hrvatskom komediografu

10.05.2022.

14:58

Autor: Suzana Jakšić Mandić

S predstavljanja monografije G. Cvitan

S predstavljanja monografije G. Cvitan

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

Na Sveučilištu u Zadru javnosti je predstavljena knjiga šibenske književnice, novinarke i kritičarke Grozdane Cvitan "Trajni sukob s Nečastivim-Ivo Brešan". Riječ je o prvoj cjelovitoj monografiji posvećenoj velikom hrvatskom satiričaru i komediografu. 

Na predstavljanju koje je priredio Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru pročelnica Sanja Knežević nazvala je knjigu „nezaobilaznim priručnikom za studente i istraživače, svojevrsnom enciklopedijom posvećenom umjetniku koji je bio intrigantan koliko za života toliko i nakon smrti“. O vrijednosti djela govorile su i sveučilišne profesorice Ana Gospić Županović i Miranda Levanat Peričić. Ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić podsjetio je kako je knjiga nastala u sklopu uređenja memorijalne sobe Ive Brešana otvorene prošle godine u šibenskom HNK . Djela velikog Šibenčanina živa su i u suvremenom kontekstu, rekao je nazočnim studentima kroatistike:  

J. Bilić o monografiji G. Cvitan

Posebnost monografije je u tome što prvi put daje uvid u Brešanovu ostavštinu. Cvitan je u obimnom opusu pronašla dvije nikad objavljene i igrane drame, jedan roman te otočnu farsu odnosno budući mjuzikl . Autorica piše i o svemu što se zbivalo oko “Predstave ‘Hamleta’ u selu Mrduša Donja”, najpoznatijem Brešanovom djelu, kao i o njezinoj nevjerojatnoj međunarodnoj recepciji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.