Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavnici UNESCO-a u monitoringu Plitvičkih jezera

17.01.2017.

17:41

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu aktivnosti radi smanjenja pritiska na Nacionalni park Plitvička jezera, koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u Hrvatsku su u reaktivnu monitoring misiju doputovali UNESCO-ovi predstavnici.

S njima su i predstavnici Međunarodne unije za očuvanje prirode, koja provodi stručne evaluacije za UNESCO, koji će dati svoje mišljenje o stanju u parku te o optimalnim rješenjima, priopćilo je ministarstvo.

Predstavnica UNESCO-ova tajništva Sussana Kari i Pierre Galland iz IUCN-a u utorak su se u Zagrebu sastali s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskog zavoda za prostorno planiranje, Ministarstva turizma i Hrvatskih voda te Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera.

Na sastanku je iznesen pregled stanja u Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima te je, među ostalim, bilo govora o problemima velikog broja posjetitelja, problemima s prostornim planom i povezanim izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcijskom nadzoru, sustavu vodoopskrbe i odvodnje, istaknulo je u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Najavilo je da će tijekom boravka u Hrvatskoj predstavnici reaktivne monitoring misije obići Nacionalni park Plitvička jezera te održati sastanke s predstavnicima tog parka i lokalne samouprave te sa svima onima koji su uključeni u problematiku prekomjerne posjećenosti.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pozvalo je reaktivnu monitoring misiju svjesno problema Nacionalnog parka Plitvičkih jezera zbog velikog pritiska posjetitelja te pojačane izgradnje objekata. Ministarstvo će u suradnji s ostalim tijelima izraditi i zajednički akcijski plan za rješavanje uočenih problema za svaki od sektora - prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštitu prirode i vodno gospodarstvo te će u skladu s UNESCO-ovom uputom, nakon završene misije, poduzeti ono što je potrebno za rješavanje problematike, navodi u priopćenju.

Glavni cilj im je, kako ističu, učinkovita zaštita i očuvanje Nacionalnog parka Plitvičkih jezera boljim upravljanjem posjetiteljima i pojačanom kontrolom izgradnje objekata i ostale infrastrukture kako pritisak turističke djelatnosti ne bi ugrozio prirodne vrijednosti zbog kojih je taj park i uvršten na UNESCO-ovu listu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.