Hrvatski radio

Radio Zadar

Preispitat će se razlozi za oduzimanje djece obitelji Božić

03.03.2016.

17:25

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić zadarskom je Centru za socijalnu skrb uputila preporuku za preispitivanje razloga podnošenja sudu prijedloga za oduzimanje djece roditeljima iz masleničke obitelji Božić.

Najavila je i provođenje nadzora u tom centru kako bi se utvrdilo je li takav prijedlog osnovan.

Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno da li je ovakva preporuka bila doista jedino rješenje, navode u priopćenju iz Ministarstva.

Napominju kako je ministrica Juretić bezuvjetnog stava da se sudske odluke moraju poštovati, te da stoga kao predstavnica izvršne vlasti niti na jedan način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka. No, istovremeno smatra kako se cijeli slučaj treba ispitati na temelju ovlasti Ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb, a radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.

 Naime, ministrica Juretić smatra da oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose. To je razlog radi kojeg ona  ima dužnost i obvezu ispitati je li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se konkretnoj obitelji pomogne, a  prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose, ističu u Ministarstvu.

Prenose i stav ministrice kako je država dužna pomoći obitelji, jer svi danas ili sutra iz nekog razloga (bolest, nezaposlenost, život u nasilju, razvod, gubitak imovine) mogu doći u privremenu ili trajnu obiteljsku disfunkcionalnost u kojoj im je potrebnaa pomoć. Ističu kako je u tom slučaju, prije svega, obveza države i sustava socijalne skrbi da najranjavijima pokuša pomoći.

Mi smo društvo s mnogo ranjivih ili potencijalno ranjivih, te se nalaže postupanje prema najvišim standardima vodeći računa o najboljem interesu djeteta. Tek ako je poduzeto maksimalno sve što se moglo i moralo poduzeti, a da i nadalje postoji ugroza najranjivijih, osobito djece,  kreće se prema težim mjerama, pa i onim najteže naravi kao što je ova, prenosi Ministarstvo izjavu ministrice Juretić.

 U rješenju zadarskog Centra za socijalnu skrb, koje je i temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda za oduzimanje dvoje malodobne djece obitelji Božić te njihovo zbrinjavanje u domu za nezbrinutu djecu, roditeljima se zamjeraju zapuštene kulturno-higijenske navike djece, nedostatak odgojno-obrazovne stimulacije, roditeljsko neprihvaćanje prijedloga o odvoženju djece na kontrolne i specijalističke liječničke preglede, zanemarivanje djece i česta konzumacija alkohola.

Provedba rješenja očekivala se jučer, ali se odustalo nakon što su brojni mještani vozilima i tijelima prepriječili ulaz u kuću obitelji Božić u Maslenici.

Iz Centra su potom priopćili kako, suprotno pisanju nekih medija, ne oduzimaju djecu, naročito ne radi siromaštva, već samo provode odluke suda, postupajući prvenstveno radi zaštite prava i dobrobiti djeteta.  Upozorili su da su njihovi djelatnici izloženi izravnim prijetnjima po život zbog tog slučaja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.