Hrvatski radio

Radio Zadar

Preko fiktivnih tvrtki izvukli više od 12 milijuna kuna

09.08.2019.

12:45

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U sklopu ove višemjesečne policijske akcije jučer je privedeno pet osoba, a u zadarskom pritvoru su zadržana tri osumnjičenika. Neslužbeno, riječ je o dva bivša policajca i jednom vlasniku nekoliko zadarskih ugostiteljskih obrta. Svim osumnjičenima prijeti 12-ogodišnja zatvorska kazna.

Za počinjenje višemilijunskog gospodarskog kriminala zadarska policija kazneno je prijavila 16 osoba i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja. Neslužbeno, među osumnjičenima za „pranje" novca nalaze se građevinski poduzetnici, ugostitelji, bivši policajci, ali i 23-godišnjak koji je prije nekoliko godina prijavljen za grupno silovanje. 

Štetu veću od 12 milijuna kuna počinila je šarolika skupina koja je novac izvlačila iz građevinskih, trgovačkih, zaštitarskih i ugostiteljskih tvrtki i jedna zadruga. Svima im je zajedničko da su to činili preko fiktivnih tvrtki sa zadarskog, zagrebačkog i vinkovačkog područja. Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske, Tomislav Škara:

Na način da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka društva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri trgovačka društva sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom jednog trgovačkog društva s vinkovačkog područja, od njih zaprimali a potom i neosnovano plaćali fiktivne, odnosno krivotvorene fakture za neistinite usluge i robu, nakon čega su isti uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali njima.

U sklopu ove višemjesečne policijske akcije jučer je privedeno pet osoba, a u zadarskom pritvoru su zadržana tri osumnjičenika. Neslužbeno, riječ je o dva bivša policajca i jednom vlasniku nekoliko zadarskih ugostiteljskih obrta. Svim osumnjičenima prijeti 12-godišnja zatvorska kazna, kaže sudac istrage Hrvoje Visković:

Osnovno kazneno djelo od kojeg se polazi je kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Tu je zapriječena kazna iznad 12 godina zatvora, tu je riječ o kaznenim djelima za koja istragu provodi Županijsko državno odvjetništvo.

Otprije su u pritvoru, zbog drugih kaznenih djela, još dva sudionika ove prijevare, jedan u Zadru, jedan u Vinkovcima. Prema neslužbenim informacijama, kriminalističkim istraživanjem obuhvaćen je i sin vlasnika jednog poznatog zadarskog trgovačkog društva, kao i vlasnik ugostiteljskog obrta u kojem je lani pretučena mlada Zadranka. U 16-eročlanoj skupini je i 23-godišnjak koji je ranije prijavljen za grupno silovanje. Posebno se pak istaknuo poduzetnik koji je uoči privođenja pobjegao automobilom, policija ga je uhvatila na odmorištu Zir te je utvrdila da je vozio pod utjecajem kokaina. O državnom odvjetniku ovisi hoće li se privoditi ostali sudionici ove višemilijunske prijevare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.