Hrvatski radio

Radio Zadar

Prelet za Hrvatsku: Bio je to pravi filmski triler i na nebu i na zemlji

17.11.2020.

08:43

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarskoj javnosti sinoć je predstavljena knjiga "Prelet za Hrvatsku" - koja govori o herojskom pothvatu pilota Danijela Borovića zahvaljući kojem je Hrvatska u veljači 1992. dobila prvi borbeni zrakoplov MIG-21.

Naime, on je na dan 4. veljače uzletio iz baze bivše JNA Željava kod Bihaća na vojnu vježbu, ali se u nju nije vratio, nego je sletio u Pulu. Sam prelet nije prošao bez komplikacija, zbog spleta nesretnih okolnosti, ponajviše lošeg vremena i duže neplanirane rute na kraju ga je uhvatio mrak te je gotovo ostao bez goriva.

Istodobno, dok je tražio put, njegovu su suprugu i petogodišnjeg sina u tajnosti izvlačili iz Bihaća prema Hrvatskoj. Knjigu "Prelet za Hrvatsku" su tako zajedno napisali Danijel i njegova supruga Snježana koja nam je rekla kako su strašno ponosni na Danijela, ali su prvenstveno sretni što su se uspjeli izvući iz svega toga. 

Čekalo se na to dugu vremena, čekalo se priznanje Hrvatske, a na to je bio vezan prelet što je prije moguće, meni je kazano imaš deset., petnaest dana da to napraviš, kao da je krađa bicikla, vidiša ga tamo sjedneš i odeš, a tu je bila cijela mašinerija ljudi u pripremi, bili smo praćeni , pogotovo nakon preleta R.Perešina u Austriju, onda smo bili pod pojačanim mjerama tadašnje obavještajne službe, i trebao je izigrati njihova promatranja i glumiti da je sve normalno s druge strane u tajnosti pripremati ono što se dogodilo .... - kazao nam je D. Borović koji je nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina preuzeo zapovjedništvo nad prvom lovačkom eskadrilom. Za vrijeme Domovinskog rata Danijel Borović je sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranih područja Republike Hrvatske. Za svoje iznimne doprinose u Domovinskom ratu, prvi Hrvatski predsjednik RH dr. Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Danijel Borović kao ratni i poratni zapovjednik prve lovačke eskadrile, umirovljen je u činu pukovnika 2003. godine- navodi se u najavi ove knjige. 

Danijel i Snježana Borović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.