Hrvatski radio

Radio Zadar

15:15 / 27.03.2015.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Premijer Milanović na Paklenici

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska gorska služba spašavanja prošle je godine imala 1600 intervencija. Danas je u kanjonu Velike Paklenice 80 članova službe izvelo potražnu vježbu, vježbu spašavanja iz divljih voda, stijensku te helikoptarsku vježbu spašavanja, a nazočan je bio premijer Milanović.

Poslije vježbe premijer je razgovarao s čelnim ljudima službe. Problem je što hrvatsko društvo ne prepoznanje ono što imamo i ne zna to koristiti na optimalan način kako to rade drugi u svijetu. I zato tražimo izmjene Zakona o Hgss-u kazao je načelnik službe Vinko Prizmić novinarima nakon pokazne vježbe. Moramo osigurati stabilne izvore financiranja i to veće , kaže Prizmić jer ovo što dosad imamo nije dostatno za 1000 ljudi na terenu. Na pitanje treba li naplaćivati usluge spašavanja Prizmić odgovara da to nije pitanje za HGSS. Za mogućnost naplate hgss-ovih usluga premijer Milanović kaže kako će to teško ići jer treba zadovoljiti više strana. Poslušajte više u prilogu Suzane Jakšić Mandić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.