Hrvatski radio

Radio Zadar

Premijer u Zemuniku zahvalio pripadnicima protupožarnih snaga

19.08.2021.

17:28

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Kao što je i najavio predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas pripadnike zračne protupožarne snage u vojnoj bazi u Zemuniku. Zahvalio im se na velikom trudu i odrađenom poslu u još jednoj izazovnoj požarnoj sezoni.

A posebno na inozemnom angažmanu u gašenju velikih požara u Grčkoj, Turskoj i susjednoj BiH. 

Predaha za zračne snage nema ni danas, gasi se požar u Hvaru, poziv za intervencijom stigao je rano jutros -Nekima je ljudima telefon zazvonio već četiri ujutru, u pet ujutro su avioni trebali biti već spremni i prvi letovi bili su već od šest ujutro.. otkrio nam je pukovnik Tomislav Vacenovski načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila. Iako je kaže ova 2021- godina za sada prosječena po broju intervencija, tu su letovi u stranim zemljama i to u gašenju požara kakvi se ne pamte: U Hrvatskoj je najteža intervencija bila Trogir, za Hvar ne mogu reći jer nisam bio tamo,ali zadaće u Grčkoj i Turskoj bile van serijske i to su bili požari koje smo prvi put vidjeli, ali to je dobro jer smo podignuli naš stupanj osposbljenosti... ...... 

Zbog takvih nadljudskih napora tijekom sezone u kojoj je do sada uspješno ugašeno preko stotinu požara - pilotima i tehničarima osobno se zahvalio premijer Andrej Plenković: Danas smo ovdje i jutros na Vladi smo rekli kako ćemo doći kako bi iskazali poštovanje i to prema vašoj profesionalnosti, požrtvovnosti i ono što se pokazalo ove godine je da sustav domovinske sigurnosti , sa sve boljim pripremama za sezonu omogućili da sve sastavnice u Hrvatskoj funkcioniraju jako dobro, da reagiramo brzo da reagiramo učinkovito 

Ministar obrane Mario Banožić također je uputio prigodne riječi: Moram se zahvaliti na sve ono što ste učinili u već spomenutim republikama Turskoj, Helenskoj, BIH, gdje ste se pokazali kao najhrabriji i vrlo vas cijene naši sazveznici naši partneri -.

Hrvatska trenutačno raspolaže sa 6 kanadera i 6 airtractora koji su u dobrom stanju, a sve se glasnije govori o i nabavi novih zrakoplova.

Uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Tonski prilog

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.