Hrvatski radio

Radio Zadar

11:36 / 09.01.2020.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Premuda: hoćemo li gostima morati objašnjavati zašto se ne mogu tuširati?

Ilustracija: Miranda Cikotić/Pixsell

Ilustracija: Miranda Cikotić/Pixsell

Foto: - / -

Do prije dva dana agregati su se gasili u 24 sata, a sad se gase već u 23 sata, zbog ušteda - tuže nam se žitelji Premude koji još uvijek muku muče s opskrbom električnom energijom. Podsjećamo, pred Božić je došlo do kvara na podmorskom kabelu koji dovodi struju s kopna preko Silbe.

Nakon što se dotrajali kabel pokvario, HEP Elektra Zadar je na Premudu poslala agregate, no oni se noću gase, a to će, strahuju otočani, uzrokovati kvarove na kućanskim aparatima. Ugostitelj s Premude Veljko Žuvanić: Normalno, za svaki uređaj nije dobro kad to po dva-tri puta dnevno naglo ostane bez napajanja.

Raspitavši se, Premujani doznaju da zamjena podmorskog kabela do Silbe nije jednostavan zahvat. Neslužbeno, to je jedna investicija od 10-ak milijuna kuna, i to ne ide preko noći. Na Premudi je zimi tek 60-ak žitelja, no svjesni okolnosti, otočani se pribojavaju proljeća i dolaska nautičara, odnosno sezonske gužve:  Agregat prvo što je bučan, on bi smetao i turistima i iznajmljivačima, drugo - vi ne možete jednom gostu objasniti da se on noću od ponoći do jutra ne može ići u WC, da do ponoći mora doći kući da se otušira, jer kad nema struje nema ni vode (pumpe za vodu rade na struju op.a.) - ističe Žuvanić. Zato se stvarno nadamo da ćemo u sezonu ući s novim kabelom, dodaje.

U gradu Zadru priznaju da problem nije lako rješiv te pozivaju na strpljenje. Ivica Katić, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka:  Razgovarat ćemo sa HEP-om, taj se problem mora riješiti polaganjem novoga kabela, to je svima jasno. U planovima Elektre to bi trebalo biti za dvije godine. Probat ćemo napraviti da se ti planovi izmijene i da se taj kabel izmijeni čim prije. Ja pozivam na strpljenje, u 21. stoljeću bez struje je biti neugodno, probat ćemo napraviti sve što je u našoj moći da se taj problem čim prije riješi na jedan dostojan i kvalitetan način - odgovorio je na naš upit pročelnik Katić. 

Hoće li biti moguće zamijeniti spomenuti podmorski kabel i kada upitali smo i HEP no do zaključenja emisije nismo dobili odgovor. U međuvremenu, Premujani se pitaju tko će im nadoknaditi štetu uslijed kvara kućanskih uređaja i – kupuju svijeće i male kućne agregate.  Sve to u 21. Stoljeću, 77 godina od smrti Nikole Tesle !

 

 

Veljko Žuvanić

Ivica Katić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.