Hrvatski radio

Radio Zadar

Preporuka: "Neću umrijeti kao lovina"

05.01.2018.

06:32

Autor: Suzana Dražić

Preporuka: "Neću umrijeti kao lovina"

Preporuka: "Neću umrijeti kao lovina"

Foto: - / -

Preporuka Ante Kolanovića iz zadarske Gradske knjižnice za ovaj vikend je strip. "Neću umrijeti kao lovina "strip je nacrtan prema romanu Guillaumea Guerauda koji nažalost nije preveden na hrvatski jezik. Svidjet će se svim ljubiteljima egzistencijalizma, stila uobičajenog za francuske autore.

Neću umrijeti kao lovina strip je nacrtan prema romanu Guillaumea Guerauda koji nažalost nije preveden na hrvatski jezik. Strip je nacrtao Alfred, francuski autor koji je na našem tržištu dostupan zahvaljujući FibriNeću umrijeti kao lovina drugo je njegovo djelo dostupno kod nas, a zasad imamo mogućnost čitati još samo Come prima.

Neću umrijeti kao lovina svidjet će se svim ljubiteljima egzistencijalizma, stila uobičajenog za francuske autore.

Za razliku od npr. Brodeckovog izvještaja, kojeg je Manu Larcenet napravio po romanu Phillipa ClaudelaNeću umrijeti kao lovina i u formi stripa dosta podsjeća na knjigu. Dijaloga nema mnogo, tekst je zapravo unutarnji monolog glavnog junaka kojemu nikad ne saznajemo ime, a crtež samo prati njegovo mentalno stanje i dočarava nam nervozu, ravnodušnost, zamišljenost, odlučnost, šok.

Radnja se odvija u selu Mortagneu, gdje postoje samo dva posla koja netko može raditi: u vinariji ili u pilani. Kako to obično biva, radnici ta dva poduzeća međusobno se mrze. U takvoj atmosferi cijelo selo je zatrovano mržnjom i iskvarenošću, a posebno se ističu  dvojica zaposlenika pilane: Arnaud, brat našeg junaka, i Fredo, predradnik. Nakon jedne posjete vinariji Fredo završi u zatvoru premda je Arnaud jednako kriv, no njemu je lokalna djevojčura Sonia dala alibi. Fredo to nije baš dobro primio, pogotovo što se Sonia odlučila i udati za Arnauda. S obzirom da zločin nije bio baš toliko strašan, za par mjeseci Fredo je opet na slobodi. Arnaud međutim pronalazi način kako izgladiti stvari – odlaze kod seoskog luđaka, Terenca. On je nedužan, mentalno bolestan, samo se smije i jedno što govori je Jado jadni. Nasilnicima to naravno ne predstavlja nikakav problem ni prepreku.

Naš junak je zgrožen tim činom. Uvijek je bio drugačiji; odbio je raditi u pilani i otišao je u grad na studij. Jedini je u cijelom selu koji nikad nije vrijeđao Terenca. Njegov šok još je veći kad shvati da mu roditelji znaju što je Arnaud učinio i da to odobravaju. 

Neću umrijeti kao lovina ispituje koliko čovjek može progutati i koliko može podnijeti, ali i koliko zla može učiniti. Postoji li situacija kad bi veći zločin bio ne učiniti ništa?

 

Autor: Ante Kolanović

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.