Hrvatski radio

Radio Zadar

Preporuka županijskoga Stožera: Nastava za više razrede na daljinu

24.03.2021.

12:45

Autor: HRT Radio Zadar

Nikola Cutuk/PIXSELL, ilustracija

Nikola Cutuk/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Stožer civilne zaštite Zadarske županije preporučio je da se od ponedjeljka, 29. ožujka u svim višim razredima osnovnih škola te u srednjim školama, osim završnih razreda, nastava odvija prema C modelu.

S obzirom da idući tjedan počinju Uskrsni praznici, učenici bi nastavu prema C modelu imali samo 4 dana jer su praznici do 11. travnja 2021. Ovisno o razvoju epidemiološke slike i drugim relevantnim okolnostima predloženi modeli mogu se mijenjati nakon završetka proljetnog odmora učenika.

Naime, u proteklom razdoblju koronavirusom zarazio se veći broj učenika srednjih škola, ali i učenika viših razreda osnovnih škola, a veliki je broj i u samoizolaciji. Također, zbog povećanja broja zaraženih, posebno među radno aktivnim stanovništvom, Stožer Civilne zaštite Zadarske županije poslat će prijedlog Stožeru Civilne zaštite RH da donese Odluku o zabrani posjeta domovima za stare i nemoćne za područje Zadarske županije, a koja će biti na snazi u idućih mjesec dana, počevši od ponedjeljka 29. ožujka 2021.

Iako epidemiološka slika Zadarske županije još uvijek nije alarmantna, svakako je upozoravajuća jer se broj zaraženih osoba svakoga dana povećava, posebno onih sa težom kliničkom slikom koji su hospitalizirani, a pripadaju populaciji mlađe i srednje životne dobi. Danas je tako u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano 39 osoba od kojih je 3 na respiratoru, a 13 pacijenata na liječenju je u biogradskoj bolnici.

Državni inspektorat, policijska uprava i Ravnateljstvo civilne zaštite svakodnevno su na terenu u nadzoru ugostiteljskih i drugih objekata, te izdaju usmena rješenja ili prekršajne naloge za kršenje mjera koje su najvećim dijelom primijećene kod ugostiteljskih objekata.

„Molimo sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost situacije, pridržavaju se donesenih mjera te se suzdrže većih obiteljskih okupljanja ili privatnih zabava koje bi mogle postati mikrožarišta. Još uvijek imamo stabilnu epidemiološku sliku iako se svakoga dana broj zaraženih povećava. Prema riječima epidemiologa, virus se brže širi nego u prosincu prošle godine kada smo imali najveći broj zaraženih i sada je najviše zaraženih između 30 i 50 godina života. Prema podatcima iz bolnice upravo su osobe te dobi u posljednjih nekoliko tjedana hospitalizirane. Niti jedna mjera neće biti učinkovita ukoliko ih se sami ne pridržavamo, a o nama samima ovisi do kada će ova epidemija trajati.“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije i zamjenik župana Šime Vicković .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.