Hrvatski radio

Radio Zadar

Preporuke za kupanje u vrijeme korone

06.05.2020.

20:06

Autor: hina/hrt

Dusko Jaramaz/PIXSELL ( ilustracija)

Dusko Jaramaz/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Ubrzo bi mogle početi raditi i teretane, uz posebne uvjete, a s epidemiološke strane mogući su i koncerti na otvorenom, no za to je potrebna dozvola Stožera s obzirom na važeću odluku o zabrani javnih okupljanja, kao i pridržavanje distance te nošenje maski.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da su serološka testiranja na antitijela već započela u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Najavio je da bi vrlo brzo mogle početi raditi i teretane, uz posebne uvjete, a s epidemiološke strane mogući su i koncerti na otvorenom, no za to je potrebna dozvola Stožera s obzirom na važeću odluku o zabrani javnih okupljanja, kao i pridržavanje distance te nošenje maski.

Moći će se i na plaže, a Capak smatra kako oko toga neće biti problema uz disciplinu građana i držanje fizičke distance. Ističe da je bitno da se ne prilazi blizu ljudi jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. 

 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut najavio je da će odluka o mogućem ukidanju e-propusnica biti donesena vjerojatno tijekom idućeg tjedna. Izdano ih je više od dva milijuna, a važećih je trenutno 290.000. 


HZJZ objavio nove preporuke za pogrebe i vjenčanja te za otvaranje dječjih igrališta
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa te je tako broj ožalošćenih na pogrebima ograničen održavanjem razmaka od 1,5 metra, a preporučeno je i da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. 

Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a ispraćaj hrvatskih branitelja održava se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera. Također, osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja ispraćaja, a na pogrebe smiju i osobe koje su samoizolaciji, uz pridržavanje mjera.

U zatvorenim prostorima na pogrebima i vjenčanjima preporučuje se nošenje maski za lice ili medicinskih maski. Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice.
Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju, kao i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održati fizičke distance od 1,5 metra među osobama, osim djeteta i njegova pratitelja. Djecu treba podučiti da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.