Hrvatski radio

Radio Zadar

Preporuke za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima

09.05.2020.

18:25

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Zarko Basic/PIXSELL, ilustracija

Zarko Basic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima u kojima se ističe da, uz održavanje propisanog razmaka od 1,5 metra, unutar centra treba boraviti što kraće te ograničiti broj kupaca kako ne bi dolazilo do gužvi.

U trgovini se preporuča da istovremeno boravi najviše 15 kupaca na 100 kvadratnih metara. Maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru.

Unutar trgovačkog centra preporučuje se da se nose maske za lice ili slična pokrivala za nos i usta. Na ulaze u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku u trgovački centar. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom treba biti postavljen i na ulazu u svaku trgovinu koja se nalazi u sklopu trgovačkog centra. Preporučuje se pojačana ventilacija prostora centara.

Iz hodnika trgovačkog centra potrebno je ukloniti stolce, klupe, stolove i slično kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja. U prostorijama gdje se zaposlenici odmaraju treba osigurati dovoljno prostora, stolove i stolice razmaknuti, ne dozvoliti da se u malim prostorima odmara istovremeno više zaposlenika. Potrebno je pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra, te u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje. Ako je moguće, treba organizirati čišćenje prostora centra tijekom pauze predviđene za izmjenu djelatnika između prve i druge smjene pojedinih trgovina.

Treba osigurati češće čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora i sanitarija te osigurati dezinficijense, tekuće sapune i jednokratne papirnate ručnike za učestalo pranje i dezinfekciju ruku, a upotrebu aparata za sušenje ruku treba staviti izvan funkcije.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Moguće je tretirati isprobane robe vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije više potrebno spremati na tri dana u zaseban prostor.

Osoblje treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku. Ako je moguće, treba osigurati razmak od minimalno 1,5 metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca te ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni. Prije dolaska na posao, osoblje treba izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je moguće, rad treba organizirati dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, što će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja.

Trgovine i ugostiteljski objekti u trgovačkom centru trebaju raditi u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite i postojećim preporukama za te djelatnosti izvan trgovačkog centra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.