Hrvatski radio

Radio Zadar

Preprodavači automobila oštetili državu za više od šest milijuna kuna

17.12.2021.

14:27

Autor: Radio Zadar/PU zadarska

Utajili više od šest milijuna kuna poreza

Utajili više od šest milijuna kuna poreza

Foto: Igor Kralj / Pixsell, ilustracija

Dvojica muškaraca (41, 45) čije su tvrtke registrirane na zadarskom području, osumnjičeni su da su pri uvozu i prodaji rabljenih automobila tijekom 2018. i 2019. godine oštetili državni proračun lažnim prikazivanjem obračunatog i plaćenog PDV-a, priopćila je zadarska policija.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanja nad dva hrvatska državljanina u dobi od 41 i 45 godina, koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, i to: utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Tako se 41-godišnjaka sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području u periodu od mjeseca svibnja do kolovoza 2019.godine, u nakani da to trgovačko društvo ne plati porez na dodanu vrijednost u poreznim prijavama koje je podnio nadležnoj ispostavi porezne uprave i u poslovnoj dokumentaciji društva neistinito prikazao podatke o stjecanju dobara unutar EU, a radilo se o uvozu i prodaji rabljenih vozila.Sumnja se kako je na taj način po osnovi manje obračunatog i plaćenog poreza na dodanu vrijednost oštetio državni proračun RH u iznosu od preko 2.800.000,00 kuna.


Nadalje, 45-godišnjaka se sumnjiči da je je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na širem zadarskom području u nakani da to trgovačko društvo ne plati porez na dodanu vrijednost, u vremenu od veljače do studenog 2018.godine, u poreznim prijavama koje je podnio nadležnoj ispostavi porezne uprave i u poslovnoj dokumentaciji društva neistinito prikazao podatke o stjecanju dobara unutar EU, a radilo se o uvozu rabljenih vozila. Sumnja se kako je na taj način je oštetio državni proračun po osnovi manje obračunatog i plaćenog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od preko 3.300.000,00 kuna.


Protiv obojice osumnjičenih se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.