Hrvatski radio

Radio Zadar

Preški, molajski, saljski , brački... - različiti dijalekti a isti problemi

08.10.2017.

09:03

Autor: A. Marušić - S.J. Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preko - Iž - Sali - relacija je koju su za svoju drugu plovidbu odabrali sudionici Pokreta otoka. Mreža za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kroz brodsko putovanje preko Ugljana, Iža i Dugog otoka povezala je grupu otočana zajedničkim temama i različitim dijalektima.

Govori se o otočnoj problematici ali i o potrebi očuvanja otočnih dijalekata, kazao nam je Bračanin Andro Nigoević koji nam se u program javio iz Preka odakle je jučer brod isplovio put Iža odnosno Sali: Tu u Preku na Ugljanu su nas dočekali na svom dijalektu, posli su nam se pridružili s raznih mista na Ugljanu, pa momak s Molata je svoju pismu otpivo, čak i s Paga, pa i nas Bračane ,tako da smo mogli čuti smo mogli čuti narječje i dijelekte i sa sjevernih otoka i srednjih sve do Komiže... to je bilo jedno lipo druženje, baš smo guštali - zadovoljan je bio Nigoević. 

Maja Jurišić, jedna od organizatorica za naš je program navela kako u cilju promicanja održivosti otoka svi puno pričaju o mogućnostima razvoja a malo tko priča o ljudima. Želimo poručiti svima da ne postoji održivost bez čovjeka na otoku, a čovjek na otoku je postao upitan s obzirom na ovo što se trenutno događa, a nama je cilj da otočani razmjene ideje i međusobno ostanu u kontaktu.

 "Bodulski perfomans Pokret Pokreta no 2" nazvali su organizatori ovo putovanje koje po povratku iz Sali završava danas okupljanjem na zadarskom Pozdravu suncu u 17 sati.

Tema ovogodišnjem putovanja je zvuk, a poruka koju šalju svim otočanima i onima koji otok konzumiraju na bilo koji način, vole ga, čuvaju ili samo zarađuju na njemu je - Čujemo li se? Sad kad su nas čuli van otoka, sve do državnih institucija, pa i van granica Hrvatske, krajnje je vrijeme da se još bolje i jače čujemo međusobno. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.