Hrvatski radio

Radio Zadar

Prevara teška milijune kuna

08.12.2020.

09:49

Autor: HRT Radio Zadar

Prevara    teška milijune kuna

Prevara teška milijune kuna

Foto: - / -

Zadarska policija prijavila je 51-godišnju njemačku državljanku zbog prijevare, kojom je oštetila 67-godišnjeg hrvatskog državljana za 3,7 milijuna kuna .

Policijski službenici Policijske uprave zadarske, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije u koordinaciji s  Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da je njemačka državljanka u dobi od 51 godinu u svojstvu ovlaštene osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Manchesteru s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi dovela u zabludu 67-godišnjeg hrvatskog državljanina s kojim je sklopila ugovor o ulaganju i tom prilikom mu lažno prikazala da će po njegovim uloženim sredstvima u iznosu većem od  7.000.000,00 kuna u razdoblju od dvanaest mjeseci isplaćivati mu kamate u visini do 10% na navedeni iznos, a kao sredstvo osiguranja izdati mu policu osiguranja osiguravajućeg društva.

Nakon što je 67-godišnjak u svibnju 2017. godine uplatio na račun trgovačkog društva navedeni novčani iznos, 51-godišnjakinja mu je u lipnju 2017. godine izdala lažni zahtjev za izdavanje police osiguranja te skrivajući daljnju prijevarnu namjeru kako bi ga držala u zabludi, u periodu od srpnja do studenog 2017. godine isplatila mu ukupno više od 3.700.00,00 kuna.

Nadalje, u kolovozu 2017. godine sklopila je s njim istovjetni ugovor s produljenim rokovima, nakon čega je u studenom 2018. godine raskinula spomenuti ugovor i preuzela obvezu vraćanja investicijskih sredstava u određenom roku, a što nije učinila te je na taj način trgovačkom društvu  pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.700.000,00 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjakinje  državnom odvjetništvu se podnose kaznene prijave zbog sumnje da je počinila kaznena djela Prijevare u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.