Hrvatski radio

Radio Zadar

Prevarili vjerovnike i utajili porez

29.07.2020.

09:52

Autor: tp

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Prokurist i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva prijavljeni su da su prevarili vjerovnike za više stotina tisuća kuna, a zajedno s 38 godišnjakinjom i 39 godišnjakom odgovornim osobama drugog trgovačkog društva su otkriveni pri pokušaju utaje poreznog duga.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom i 39-godišnjakom i sumnjiči ih da su kao odgovorna osoba i prokurist trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području, nakon pokretanja ovršnog postupka u studenom 2018. godine prodali inventar društva, povezanom trgovačkom društvu koje je nastavilo poslovanje u istom poslovnom prostoru, čime su onemogućili naplatu potraživanja vjerovnika u iznosu od više stotina tisuća kuna. Također ih se sumnjiči da su kao odgovorne osobe trgovačkog društva u dogovoru s odgovornim osobama drugog trgovačkog društva, 38-godišnjakinjom i 39-godišnjakinjom, umjesto uplate PDV-a, račun od prodaje inventara platili cesijom. Potom su u mjesečnoj prijavi PDV-a iskazali razliku za povrat PDV-a. U tome ih je otkrila porezna uprava.

Protiv 37-godišnjaka i 39-godišnjaka se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Prouzročenje stečaja, a svih četvero se kazneno je prijavljeno zbog utaje poreza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.