Hrvatski radio

Radio Zadar

Pri kraju čipiranje zelenih kanti - uskoro novi računi

07.02.2020.

09:14

Autor: Radio Zadar

Pri kraju čipiranje zelenih kanti - uskoro novi računi

Pri kraju čipiranje zelenih kanti - uskoro novi računi

Foto: - / -

Čipiranje zelenih kanti za miješani komunalni otpad na području grada Zadra je pri kraju i u travnju građani mogu očekivati račune na kojima će biti vidljiv fiksni i varijabilni dio, odnosno naplata prema količini, te će recikliranjem moći smanjiti račune za smeće.

Trenutačno se privodi kraju čipiranje kanti na području mjesnog odbora Petrčane kazao nam je direktor zadarske Čistoće Dragan MaračićKad zgotovimo čipiranje, znači čipiramo samo zelene kante, čije pražnjenje će biti vidljivo na računima. Aktivirat će se varijabilni dio računa odnosno naplata prema količini. Znači kao što smo rekli slijedi aktivacija i učitavanje tih posuda koje nam je u planu negdje u trećem mjesecu, i već u četvrtom mjesecu naši korisnici će dobivati, prelazimo na mjesečne obračune i dobivat će račune u kojima će biti vidljiva i pražnjenja posuda. Svi ostali spremnici, kao što su žute i plave namjenske vrećice i smeđi spremnici neće se naplaćivati. Što se tiče kontejnera za visoke stambene objekte Iz Čistoće građanima preporučuju da preko predstavnika stanara pokušaju organizirati ugradnju smetlarnica jer će samo na taj način moći kontrolirati svoj otpad. Znači količine svojih otpada. U protivnom će im svatko moći doći ubaciti u njihov spremnik smeće.

Osim promjene, računi će imati fiksni i varijabilni dio, sam sustav naplate ostaje isti, ističe Maračić, komentirajući tako nedavnu odluku Ustavnog suda koji je suspendirao izmjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Naime, tim je izmjenama trošak zbrinjavanja otpada trebao biti ravnomjerno raspoređen na sve korisnike što je zasada zaustavljeno: Mi imamo kategorizirano da ljudi plaćaju našu uslugu ovisno o domaćinstvu koliko članova broji to domaćinstvo. Znači samci plaćaju manje nego nekakva obitelj s 5 članova i to je upravo ono što bi se bilo promijenilo da Ustavni sud nije donio ovakvu odluku. Svi bi plaćali jednako. Isto tako gospodarstvo. Veliki nekakvi objekti i mali bi plaćali jednako. I mi smo smatrali da to nije u redu i preko naših institucija odnosno našeg udruženja Čistoća smo reagirali i rekli da to nije u redu.
A kako nam je rekao gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela, grad Zadar je bio pripremio odluku o usklađenju cijena s izmjenama Uredbe, no nije ju pustio u proceduru upravo čekajući odluku o ustavnosti tih izmjena. Stoga do odluke Ustavnog suda sustav obračuna, osim uvođenja fiksnog i varijabilnog dijela ostaje po starom, a svi oni koji recikliraju trebali bi profitirati s manjim računima za smeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.