Hrvatski radio

Radio Zadar

Priča o preškoj gajeti - hrvatski ambasador na EU festivalu

26.05.2019.

11:08

Autor: HINA - Radio Zadar

foto: mdbd.hr

foto: mdbd.hr

Foto: - / -

Otoci Murter, Hvar i Ugljan predstavljat će Hrvatsku na Europskom festivalu maritimne baštine koji se od sutra do 2. lipnja održava u francuskome gradu Vannesu. Tako u Francusku još jednom ide priča o preškoj gajeti Cicibeli, kulturnom dobru sagrađenom u Betini.

Na izložbi pod nazivom "Hrvatska - tamo gdje jarboli pišu priče" predstavit će se Muzej drvene brodogradnje iz Betine, Muzej Općine Jelsa i Udruga Lantina iz Vrboske te Općina Preko i POU Dom na žalu. Na dio povijesti brodarstva otoka Ugljana, odnosno Preka Europu će ovom prigodom podsjetiti izložba o gajeti Cicibeli koja je za obitelj Gregov iz Preka sagrađena u Betini. Koautorica izložbe Andrina Luić napominje kako ovo nije prvi put da se u Bretagni predstavlja hrvatska tradicija brodogradnje : Hrvati su tamo bili već tri puta, dva puta počasni gosti. Oni strašno cijene našu malu drvenu brodogradnju, tako da su se tamo već predstavili i Murterini i Komižani. U Francusku se slije cijela Europa zbog ovih festivala, jako im je stalo da vide te izložbe- kazala je kolegica Andrina Luić za naš program.

Izložbu u Vannesu organizira Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita. Čuvena betinska gajeta prijeških korijena, Rješenjem Ministarstva kulture proglašena je kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Gajeta “Cicibela”, nekad ponos Preka i prvoga vlasnika Tome Gregova Taškela, sagrađena je 1931. godine, a naručitelj ju je platio sa 1200 litara maslinova ulja. Dobila je ime “Danica” i služila za održavanje Gregovih prekomorskih posjeda u Zadru. Tijekom Drugoga svjetskog rata priješka gajeta je prevozila ljude sa zadarskih otoka, najviše Ugljana, u zbjeg prema Visu i Africi. Drugi vlasnik bio je prof. Emanuel Marušić iz Zadra i on joj je dao ime “Cicibela”. 

Brod je stradao u Domovinskom ratu u Zadru, a obnovljena je inicijativom vlasnika Marina Mijata, uz podršku nekoliko sjevernodalmatinskih općina i uz veliku pomoć škvera Ćire Burtine. Gajeta redovito sudjeluje na regatama tradicijskih brodova od 2011. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.