Hrvatski radio

Radio Zadar

Priča o Šimi Botici

19.10.2016.

09:10

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Dok avioni lete, Šime će šetati", tako kaže Šime Botica, zadarski turistički vodič čija je Walking toura postala hit na jednom od vodećih turističkih portala. Kako se cjenkati na tržnici, prepoznati "frišku" ribu, samo je dio zanimljive ture ovog turističkog vodiča.

Pripovijeda gostima Botica i o neobičnim detaljima iz zadarske povijesti i goste vodi u šetnju baštinom. 

Svako jutro već šest mjeseci na Narodnom trgu stoji Šime. S bijelom lumbrelom u rukama, turisti ga prepoznaju i prilaze. Uz "Hello, Simon", počinje njihovo stominutno druženje.

Imao sam goste iz Novog Zelanda, Aljaske, Japana, Kine, Indije, Koreje, Argentine, Čile, sve zemlje Europe. - priča Šime Botica.

Grupni turizam stvar je prošlih vremena, današnji gost voli individualan pristup.

Zadar, a i cijela Hrvatska, zbog proširene turističke sezone niskotarifnih letova ima velik broj individualnih gostiju pa netko treba i njih servisirati a ja sam se tu našao pozvan.

Moto šetačke ture je "dođite kao gosti, otiđite kao prijatelji". I bilo da ih je deset ili tek jedan, Šimin je pristup isti.

Nekad se dogodi da vodim turu i s jednom osobom što mi nije problem a ta osoba se osjeća počašćeno imati mene za privatnog vodiča po cijeni grupne ture. Dogodilo se s gošćom iz Španjolske, novinarka iz Australije..

I ritam grada, i okus paškog sira i bogata kulturna baština, doživljaji su razgledavanja sa Šimom.

Uživam u ovom razgledavanju, grad je prekrasan, ovo je najbolja tržnica koju smo vidjeli u Hrvatskoj, doista uživamo. - kaže Susan iz San Franciska.

Meni je neugodno, eto koliko su oduševljeni, koliko su otvoreni, koliko prihvaćaju našu kulturu, mi trebamo davati sami sebe.

Uz šarm vodiča ključ uspjeha "walking ture" je upornost. I onda kada nitko ne bi prišao, Šime je čekao. I dobar glas zadovoljnih gostiju koji se brzo širio internetskim prostranstvom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.