Hrvatski radio

Radio Zadar

Prigodan program za 38. rođendan Nacionalnog parka Krka

23.01.2023.

12:48

Autor: Radio Zadar

Eko kampus Krka

Eko kampus Krka

Foto: PR foto / -

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

Besplatan ulazak prate prigodni programi i radionice:

- ponedjeljak, 23. siječnja – Predstavljanje zasebne teme iz Arheološke zbirke: „Rimski medicinski pribor“

- utorak, 24. siječnja od 9:00 do 11:00 – 3R radionica za učenike 3. i 4. razreda OŠ Drniš – PŠ Gradac

- srijeda, 25. siječnja – Predstavljanje zasebne teme iz Arheološke zbirke: „Rimsko ratovanje“

- četvrtak, 26. siječnja – Predstavljanje teme iz Prirodoslovne zbirke: „Alge pod mikroskopom”

- petak, 27. siječnja – Predstavljanje teme iz Prirodoslovne zbirke: „Leptiri oko nas“

- subota, 28. siječnja – Projekcija dokumentarnog filma Medena zemlja u Laboratoriju prirode

- nedjelja, 29. siječnja – Izložba knjiga u izdanju JU „NP Krka“ u Laboratoriju prirode (od 9 do 13 sati JU „NP Krka“ posjetitelje će darivati knjigom „Rijeka Krka dar prirode“.


Otvaranje Eko kampusa „Krka“ u Puljanima obilježilo je prošlu godinu u Nacionalnom parku „Krka“. Njegovo uređenje počelo je 2005. godine, da bi s vremenom postalo dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, zapravo okosnica toga projekta. 


Eko kampus „Krka“ u Puljanima katalizator je razvoja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“, mali, ali snažni motor gospodarstva okolnih mjesta i njihovih stanovnika. Kampus je rezultat dugogodišnjih promišljanja, planiranja i upravljačkih odluka JU „NP Krka“.

Zato je ovogodišnja rođendanska želja Nacionalnog parka „Krka“ da Eko kampus posjete upravo stanovnici naše županije i da obiđu sve njegove sadržaje, uređene u skladu s modernim načinima prezentacije i interpretacije prirodne i kulturnopovijesne baštine. 


Najveći dio sadržaja prilagođen je djeci jer Nacionalni park „Krka“ njeguje dugogodišnju praksu educiranja predškolske i školske djece o zaštićenom području i aktivnostima koje se u njemu provode, pa je uređenje i opremanje centra, uključujući dvije bogate zbirke, donijelo dodatnu vrijednost i nove mogućnosti edukativnim programima koji se u njemu provode. Prošle godine pokrenuti su i volonterski programi, nakon što je dugogodišnje zanimanje za tom vrstom aktivnosti rezultiralo potrebnim smještajnim kapacitetima.


Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastavit će sadržajno i programski razvijati kampus jer on predstavlja središnje mjesto u prezentaciji zaštićenog područja i omogućuje edukativne, istraživačke i volonterske projekte koji su ono čime je, uz svoju primarnu ulogu, zaštitu prirode, Nacionalni park „Krka“ najviše zaokupljen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.