Hrvatski radio

Radio Zadar

Prigovori na iskaz Josipa Stojkovića

09.11.2016.

15:40

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjedočenjem Josipa Stojkovića, tadašnjeg glavnog operativnog vatrogasnog zapovjednika oružanih snaga RH-a , nastavljeno je suđenje Draženu Slavici. Na iskaz Stojkovića, koji je tog kobnog dana izdavao naloge za slanje helikoptera te kasnije i kanadera, tužiteljstvo je danas imalo niz prigovora.

Nakon što je na samom početku Stojković, danas umirovljeni general, rekao kako stoji kod svojeg prethodnog svjedočenja, krenulo je ispitivanje.

S optuženim Draženom Slavicom, tvrdi, nije izravno komunicirao. Ja sam komunicirao s Tomislavom Vukom koji je bio zapovjednik ovog zapovjedništva i sve što je Vuko meni poslao zahtjev ja sam to realizirao.

Upravo od Vuke, u telefonskom razgovoru, kaže, saznao je za veliku nesreću na Kornatima. Koji sat, koja minuta ne znam više i što je normalno bio je uznemiren kada je rekao izgleda da se dogodila nesreća na Kornatu.Nakon nekih desetak minuta kad je ponovno zvao i tražio pomoć onda je rekao : Imam nove informacije da ima i stradalih ljudi ali ne znam koliko.

A upravo je ovaj dio iskaza izazvao je reakcije tužiteljstva i punomoćnika oštećenika. 2007. godine rekli ste nešto sasvim drugo, da ste saznali od Jurina i to 40 minuta kasnije, što bi je točno ?

Gledajte vi sada na minutu, to je zbilja nakon osam godina, s kim sam razgovorao u koju minutu se ne mogu više sjetiti - odgovorao je Stojković. 

Iako je tako prigovor bio da su izneseni novi detalji, sudac Boris Radman kazao je kako se tu radi o nadopuni ranijeg iskaza. 

Stojite li i dalje kod ovoga što ste rekli danas i pojasnili neke stvari koje niste rekli ..? Tako je s pojašnjenjem što je bilo - odgovorio je J.Stojković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.