Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijateljstvo Hrvatske i Austrije treba nastaviti razvijati

17.05.2018.

06:25

Autor: rzd

Prijateljstvo Hrvatske i Austrije treba nastaviti razvijati

Prijateljstvo Hrvatske i Austrije treba nastaviti razvijati

Foto: - / -

U Austrijskoj knjižnici "Dr. Alois Mock" Sveučilišta u Zadru danas je svečano proslavljena 5. godišnjica njezinog osnutka. Rad knjižnice predstavila je znanstvena voditeljica, izv. prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić.

Dobre želje za budući rad zaželjeli su direktorica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. 

- Hrvatska nam je bliska, politički i gospodarski važna za Austriju, posebice na području kulture. Međusobni interes ne smije nestati jer mislimo da se međusobno dobro poznajemo - interes se mora uvijek iznova aktivirati, preispitivati i modificirati. Svojim radom i brojnim projektima Austrijska knjižnica pruža neprocjenjivo važan doprinos za širenje austrijskog kulturnog i znanstvenog stvaranja u Dalmaciji, rekla je Ranetzky.

Austrijska knjižnica otvorena je prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine kao znak posebne povezanost Austrije s Hrvatskom. To je bila 62. austrijska knjižnica u svijetu, a dobila je ime po nekadašnjem austrijskom ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku, velikom Europljaninu i prijatelju Hrvatske.

Rektorica Vican istaknula je kako nitko nije mogao očekivati tako veliku potporu i brz rast knjižničnog fonda. O zadarskoj knjižnici pričala je s ljudima koja je sretala posvuda u svijetu.

- Austrija nas je zadužila kroz povijest i šteta bi bilo prekinuti tu potku i osnovu koja nas veže. Zalažem se za promicanje učenja njemačkog jezika, koji bi kao drugi jezik bio sigurno potrebniji u našim školama, nego zdravstveni odgoj s četvrtim modulom. Imati svoj kulturni integritet je neprocjenjivo i bolje za ljudski duh, jer takve osobe mogu imati širi smijeh. Sveučilište će Vam i dalje pružati potporu, kako bi se ovaj prostor širio prema vani i okupljao ljude u sebi, poručila je rektorica Vican.

Voditeljica Pavić Pintarić sa studenticama je predstavila rad Knjižnice u proteklih pet godina. Imali su, rekla je, različite aktivnosti i radionice te su postali prostor za stjecanje znanja o austrijskoj kulturi. Knjižni fond ima oko 2.600 obrađenih knjiga i svakog dana raste, ponajprije zahvaljujući donaciji austrijskog ministarstva, ali i donacijama knjiga različitih autora, poput Mire Gavrana, koji je jučer donirao svoje knjige prevedene na njemački jezik, a i danas je sa suprugom Mladenom nazočio proslavi.

Nakon svečanosti prerezana je i rođendanska torta, a za nezaboravan dojam pobrinuo se studentski a-capella sastav A. K. A. Crescendo, otpjevavši pjesmu Cheap Trills u njemačkoj verziji te jednu od pjesama iz filma "Moje pjesme, moji snovi".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.