Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijavite nasilje

23.11.2013.

11:42

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obiteljskog nasilje i dalje ima u Hrvatskoj i čini mi se da ne stagnira unatoč statistikama koje govore o padu obiteljskog nasilja za 2 posto. Istaknula je to pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, na tribini u Zadru koju je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizirao Forum žena SDP-a.

Istraživanje je pokazalo da žene - žrtve nasilja kao jednu od  prepreka vide u nerazumijevanju na koje nailaze u centrima za socijalnu skrb, kazala je Ljubičić te upozorila :

   " Na  drugom mjestu je  nezadovoljstvo  radom prekršajnih  i kaznenih sudova, na trećem  je postupanje  policije, a tek na četvrtom i petom mjestu je  prosvjeta  i zdravstveni  sustav. Mada moram reći  da se još u dovoljnoj mjeri nismo pozabavili s preuzimanjem  odgovornosti  zdravstvenih djelatnika  koji prepoznaju  obiteljsko nasilje , a ne preuzimaju svoju odgovornost i ne izvršavaju svoju obavezu iz Zakona o zaštiti od nasilja obitelji da su dužni prijaviti takvo nasilje. "

  Gordana Markulin iz udruge Duga  govorila je o skrbi za žene i djecu u Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Zadru:
 

    " One kod nas ostaju 6 mjeseci do godinu dana, gdje ih mi pokušavamo educirati kako postati odgovoran roditelj, kako postati samosvjesna žena koja nije ničim obilježena u smislu žrtve osobnosti  koju ona, na jedan način, kroz to nasilje gubi. Učimo je kako ponovno steći samopouzdanje da  može puno toga napraviti sama i integrirati u društvo sa svojom djecom bez nasilnika"  kazala je na tribini Gordana Markulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.