Hrvatski radio

Radio Zadar

Prije 190 godina Zadar dobio svoj prvi javni perivoj

03.10.2019.

10:22

Autor: Suzana Dražić

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Prije 190 godina Zadar je dobio svoj prvi javni perivoj, radi se o današnjem Perivoju kraljice Jelene, koji se nekada zvao Gradski i 1829. godine podigao ga je tadašnji vojni upravitelj grada barun Franz Ludwig von Welden.

Zadranima je tada bio puno više od običnog okupljališta, potom je desetljećima bio zanemaren, ali posljednjih godina turisti ga obilaze u velikom broju, a i Zadrani mu se pomalo sve više vraćaju.

Perivoj kraljice Jelene, kod Pet bunara, bio je ne samo prvi zadarski gradski perivoj već prvi perivoj u Hrvatskoj:

       Jer je stariji od onog Haulikovog Maksimira. A ljudi koji su živjeli u jednom gradu na moru opasanom zidinama nisu mogli vidjeti more. Dakle, poklon baruna Weldena gradu Zadru bio je taj jedan "balkon" prema moru jer je imao brežuljak odakle su mogli gledati cijeli Poluotok, Velebit, cijeli zadarski kanal - kazala je magistra Mirna Petricioli. 

Nastao je u doba romantizma, kad je vladao interes za strane kulture i civilizacije, kao i za biljke dalekih krajeva, pojašnjava nam magistra Mirna Petricioli, a kako tada nije bilo muzeja, Gradski je perivoj bio muzej na otvorenom jer su po njemu bile razmještene biste i kipovi, a stolovi i klupe u perivoju bili su složeni od kapitela, stupova i drugih ulomaka.

       Dvije godine nakon što je Zadar dobio struju bio je osvjetljen, iako nije bilo tekuće vode imao je bazen s vodoskokom jer je iz cisterne Pet bunara dovedena tekuća voda, imao je prvi sladoled jer je u tom umjetnom brežuljku bila napravljena ledana gdje se nosio led s Velebita u zimskim mjesecima od kojeg se ljeti pravio sladoled, prva kava se pila u Perivoju dok se još nije ni zvala kava već arapska leguminoza. Bio je muzej na otvorenom jer još nije bilo Arheološkog muzeja.

Najveće stradanje Perivoj kraljice Jelene doživio je u 2. svj. ratu, a potom je dugo vremena bio zanemaren. Stariji Zadrani ga znaju i pod nazivom Dječji park koji je tamo bio uređen, ali s vremenom devastiran.

       I tek nedavno je inicijativom privatno-gradskom uređen veći dio parka. Uređen je ulaz, dosta toga je popločano, uređena je kavana, a uz pomoć EU fondova je i osvjetljen.

Do 200.-tog rođendana mr. Mirna Petricioli se nada da će Perivoj kraljice Jelene biti uređen u botanički vrt i privući veći broj Zadrana dok ga turisti već sada posjećuju u velikom broju.

 

 

 

 

Prilog S. Dražić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.