Hrvatski radio

Radio Zadar

Prije 30 godina nastali su Poskoci, začetnici specijalne policije

15.10.2020.

11:49

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Prije 30 godina, 15. listopada 1990. godine, u Zadru je osnovana prva ratna oružana postrojba na području Hrvatske. Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci, imala je u početku 30-ak pripadnika od kojih ih je pet poginulo tijekom Domovinskog rata.

Danas su ih se prisjetili roditelji, suborci i ostali polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjega križa na Gradskom groblju u Zadru.

Prvi zapovjednik Poskoka bio je Đuro Župan koji naglašava da je bilo itekako opasno izlagati se opasnosti sudjelovanja u jednoj ovakvoj jedinici prije početka otvorenog rata:

- U ovakvim situacijama uglavnom su misli s onima koje sam poveo u borbu za Hrvatsku, a koji nisu dočekali Hrvatsku. Bili smo svjesni da smo prvi i da ulazimo u jednu veliku priču i bili smo svjesni da smo tu izložili sebe i svoje obitelji apsolutnoj pogibiji.

Sveto Denona imao je 22 godine kada je poginuo u Domovinskom ratu. Njegova majka Mara Denona posebno je tužna kada usporedi tadašnju žrtvu i današnje stanje u državi:

- Osjećam tugu i bol i nije lako. To se nikada ne može zaboraviti jer svaka majka pati za svojim djetetom. Ali ovo što se danas događa nije dobro. Za što su naša djeca dala živote? Da se puca po Saboru?

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina istaknuo je da su Poskoci nezaobilazan faktor u stvaranju hrvatske države:

- Kao načelnik policijske uprave pod čijim su okriljem Poskoci i počeli svoj ratni put osjećam poštovanje prema žrtvi. Ti hrabri ljudi, i poginuli i preživjeli, su svojom žrtvom posvetili hrvatsko tlo i to danas daleko nadilazi ikakve našu mogućnost da tomu nešto dodamo ili oduzmemo. Presretan sam zbog uloge koju je imala ova postrojba ne samo za ovaj kraj već i za pobjedu i slobodnu hrvatskog naroda i ostvarenje hrvatske države.

Predsjednik SJP Poskoci Željko Bonato naglasio je žaljenje što 30. obljetnica nije svečanije obilježena, ali činjenica da su počast došle odati brojne delegacije pokazuje veličinu i važnost Poskoka, zaključio je Bonato.

Vijence su položili: roditelji poginulih, predstavnik Ureda Predsjednika RH - brigadir Dražen Ressler, predstavnik Predsjednika Sabora i zadarski župan Božidar Longin, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Alen Klabot i Mate Bilobrk, načelnik PU zadarske Anton Dražina, predstavnik Ministarstva branitelja - pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanstvo Grada Zadra, SJP Poskoci te predstavnik krovne udruge SJP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.