Hrvatski radio

Radio Zadar

Prije online kupovine dobro provjerite web trgovinu

16.11.2022.

12:34

Autor: Filip Buzov

ilustracija

ilustracija

Foto: Dominic Lipinski / Pixsell

Blagdani i rasprodaje se bliže i kupci na internetu trebaju biti oprezniji jer se u tom razdoblju povećava i broj online prijevara. 

Bliži nam se predblagdansko vrijeme u godini kad se pojačava potrošnja građana, stoga su EUROPE DIRECT Zadar i Europski potrošački centar Hrvatska organizirali radionicu  u Centru za kreativne industrije u Zadru. Tema radionice bile su zamke s kojima se potrošači susreću prilikom online kupovine i kako ih izbjeći, predavači su se osvrnuli i na proces uvođenja eura.

Prije naručivanja proizvoda putem interneta treba uvijek pažljivo pročitati uvjete i odredbe, uključujući i sitna slova. Sve to trebalo bi biti dostupni na web stranici trgovca. 

Zamki je puno, a kriminalne skupine neprestano prilagođavaju svoje metode online prijevara. 

Danas se može iz trećih zemalja napraviti web stranica, neki web shop , da potrošač vrlo kao pomisli kako je trgovac iz Hrvatske, a obzirom i da sučelje bude na hrvatskom jeziku.

Danijela Marković Krstić, voditeljica Odjela za Europski potrošački centar Hrvatska

Evo kojih bi se pravila uvijek trebali pridržavati.


Prva stvar kako je neka robna marka snižena 70, 80 posto, što je vrlo rijedak slučaj, svakako dodatno provjerite tog trgovca, također kupovina preko društvenih mreža, tu je uvijek dobro dodatno sve provjeriti, pogotovo ako stranica nije službena od određene marke ili dućana i zlatno pravilo uvijek pročitajte opće uvjete poslovanja.

Danijela Marković Krstić, voditeljica Odjela za Europski potrošački centar Hrvatska

radionica

radionica

Foto: FB / /

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.