Hrvatski radio

Radio Zadar

14:21 / 08.05.2015.

Autor: HRT centar Zadar / Zadarska županija

Prijem predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenik župana Rudolf Dvorski i pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Milena Ikić primili su danas predstavnike Hrvata iz Boke Kotorske i Bara, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića i njegovog zamjenika Vladimira Marvučića u čijoj su pratnji bili prof. dr. sc. Vanda Babić i Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa. Gosti iz Boke Kotorske i Bara u Zadru borave u okviru tradicionalnih događanja "Dani Gospe Loretske 2015.“, a gosti su Društva zadarskih Arbanasa .

       Glavna tema susreta bila je aktualna zaštita hrvatskih interesa Bokeljske mornarice kao hrvatske kulturne baštine, a gosti su govorili i o drugim svojim aktivnostima na očuvanju hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i baštine. Naime, iako u Crnoj Gori živi manje od 1% Hrvata, gotovo 60% kulturne baštine pripada Hrvatima, navela je uz ostalo prof. dr. sc. Vanda  Babić i dodala da nam je dužnost zaštititi hrvatsku Bokeljsku mornaricu koja je najstarija hrvatska mornarica. Uz to, zajednička povijest grada Bara i grada Zadra povezuje se preko barskog i zadarskog nadbiskupa, Vicka Zmajevića, naveli su gosti.

       Zamjenik župana Rudolf Dvorski dao je u ime Zadarske županije potporu svim nastojanjima Hrvatskog nacionalnog vijeća u nastojanjima da se zadrži i  ojača uloga Hrvata u Crnoj Gori te ideji zaštite Bokeljske mornarice kao kulturnog dobra - stoji u priopćenju iz Zadarske županije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.