Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijem za poljoprivrednike kod župana

21.12.2018.

13:09

Autor: Maja Savić

Prijem za poljoprivrednike kod župana

Prijem za poljoprivrednike kod župana

Foto: - / -

Za dvadesetak poljoprivrednka iz zadarske Županije upriličen je prijem u povodu njihovih međunarodnih nagrada koje su dobili prezentirajući domaći autohtoni proizvod ovoga kraja. Od vinara preko maslinara pa do malih obrtnka i kućne radinosti, svi su oni dali obol Županiji u svijetu.

Bilo bi isuviše nabrajati sva imena svih onih poljoprivrednika koji su svojim ne baš lakim poslom i u teškoj konkurenciji uspjeli vani skrenuti pozornost na sebe. Umirovljenica Ivana Milašinović iz Tkona na Pašmanu u kućnoj radinosti izrađuje nekonvencionalni nakit povezivanjem materijala od naplavina i kamena a koji su nose biljeg tradicionalnog i autohtonog. Uglavnom je to:

" Od prirodnih materijala, kamena, špage, školjaka, drveta, uvijek se nađe nešto za izraditi pa ljeti kada je turista se to i prodaje".

Božo Grginović iz Sukošana u kategorji Inovacija dobitnik je nekoliko svjetskih nagrada za svoju limunsku travu. Osim kulinarskih ona ima i terapeutske učinke, tvrdi Grginović dodajući kako nije zadovoljan odjekom koji za svoj proizvod ima u Hrvatskoj. Zato nabraja gdje je sve prepoznat:

" Ženeva, Santa Clara - Kalifornija, Varšava i Nirnberg. Kad smo bili tamo prije mjesec dana doveli smo dva šlepera proizvoda a nismo išli u prodaju već na prezentaciju".

Deset nagrada iz inozemstva pripalo je OPG- u Nives Morović s Dugog otoka i to mahom u Japanu za maslinovo ulje ekološke oznake. Ekološki proizvodi zahtjevniji su i skuplji za proizvodnju, svakako budućnost poljoprivrede ali je to već neka druga priča.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.