Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijeti li hrvatskoj ribarskoj industriji kolaps?

21.03.2018.

13:15

Autor: HRT Centar Zadar

izvor: Europski parlament

izvor: Europski parlament

Foto: - / -

Hrvatskoj ribarskoj industriji prijeti kolaps pod budnim okom Europske komisije. Uvede li Bruxelles planirane drastične kvote za malu plavu ribu u Jadranu, lančana će reakcija dovesti do teških ekonomskih posljedica za Hrvatsku, stoji u priopćenju eurozastupnice Ruže Tomašić.

Dodaje kako osim u izravnu prodaju, srdela i inćun idu u preradu te u tunogojilišta za hranu tunama. Stoga se pribojava crnoga scenarija, propišu li nam dozvoljeni ulov na polovicu sadašnjega. Evo što još u izjavi za javnost navodi naša europarlamentarka:

U srijedu, 21. ožujka sam na Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta u svojstvu izvjestiteljice za Višegodišnji plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu i formalno započela svoju zakonodavnu borbu protiv ovakvog prijedloga Komisije - imala sam prvu službenu razmjenu mišljenja o zaprimljenim amandmanima s kolegama u Odboru za ribarstvo te predstavnicima Europske komisije.

Želja Komisije da uvede red u Sredozemlje, ako budemo dobro lobirali, ne mora nužno biti loša iako su neke njihove ideje promašene. Jasno je da se naša flota ne može nositi s talijanskom i nama red, ako je održiv iz perspektive ribara koji od mora žive, puno više odgovara nego Talijanima.

U ovom zakonodavnom procesu koji je danas počeo u Europskom parlamentu upravo će mi to biti temeljna zadaća - postići održivi dogovor koji će predstavljati zdrav temelj za budućnost hrvatskog ribarstva.

Za taj cilj ću se kroz ovaj zakonodavni proces boriti beskompromisno!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.