Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijeti li krah prirodnom načinu liječenja ljekovitim biljem?

25.09.2013.

14:08

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema novoj regulativi, slijedeće godine će biti zabranjena prodaja ljekovitog bilja bez posebnoga certifikata. Mali proizvođači strahuju da će to značiti kraj prirodnog načina liječenja ljekovitim biljem.

Prijeti li krah prirodnom načinu liječenja ljekovitim biljem? Mali proizvođači strahuju da bi im to mogla donijeti slijedeća godina kada će prema novoj regulativi biti zabranjena prodaja ljekovitoga bilja bez posebnoga certifikata. Problem je što certifikatu za biljni lijek prethode godine kontrole i znanstvenih istraživanja te troškovi i do 100 000 eura. Certifikat je potreban i za prodaju kao dodatak prehrani što također košta. Nives Jurišić čija se obitelj desetljećima bavi preradom i prodajom ljekovitoga bilja kaže:


"Red treba uvesti, ali ne smije se sada ići iz jedne u drugu krajnost. Oni će potpuno zabraniti, ne znam da li velike farmaceutske kuće ili tko je već taj koji dirigira te nove zakone, primjerice ulje od gospine trave. Ne znam iz kog razloga bi nam to trebalo zabraniti."

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.