Hrvatski radio

Radio Zadar

Prikupljeno više od 209 tisuća kuna

25.08.2016.

13:58

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do sada je za kupnju linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu, uređaja koji se primjenjuje u liječenju oboljelih od zloćudnih tumora, prikupljeno nešto više od 209 tisuća kuna. Račun je danas objavljen javnosti, kako bi se svi koji mogu i žele uključili u akciju.

Radi se o akciji Zadarske lige protiv raka kojoj je glavni cilj omogućiti cjelovito liječenje onkoloških pacijenata u Zadru kako na zračenje više ne bi morali odlaziti u Split, Rijeku ili Zagreb. S ciljem kvalitetnije zdravstvene skrbi za pacijente koji joj gravitiraju, Opća bolnica Zadar odmah se uključila u akciju. Linearni akcelerator bit će smješten u prostoru zgrade zaraznoga odjela - kazao je ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina:

Bolnica je raspisala natječaj i u tijeku je dobivanje građevinske dozvole čije se izdavanje očekuje krajem devetog mjeseca, nakon toga ćemo projekt aplicirati za sredstva iz EU fondova. Za tu zgradu nam treba oko 40 milijuna kuna, a sam akcelerator je oko 4 milijuna eura odnosno oko 30 milijuna kuna.

Predsjednik zadarske Lige protiv raka dr. Branko Dukić podsjetio je kako je Liga vlasnik stana na Poluotoku, poznate darovnice obitelji Švelec, koji će se prodati kad za to dođe vrijeme. U međuvremenu će se obratiti za pomoć i našim iseljenicima, otvaranjem tzv. svift-računa, te kao i do sada organizirati različite humanirane akcije.

Ta sredstva se neće dizati sve do ispunjavanja svog cilja. Ta sredstva se mogu dignuti samo uz dva potpisa - i bolnice i Lige.

Neke lokalizacije tumora se liječe isključivo zračenjem - kazala je, uz ostalo, dr. Vesna telesmanić Dobrić govoreći o značaju ovoga projekta čijoj je realizaciji Zadar korak bliže zahvaljujući velikom srcu brojnih donatora.

 

Podaci za uplatu doniranih sredstava za linearni akcelerator:

IBAN: HR89 2390 0011 5001 02784

SWIFT Code: HPBZHR2X

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.